Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Іван Федоров: ”Держава мусить всіляко підтримувати людей, які були змушені покинути свої домівки”

9 лютого 2024 - 09:50

Щодо ситуації на захоплених ворогом територіях, підтримку вимушених переселенців та співпрацю з закордонними донорами розповів голова ЗОДА Іван Федоров під час пресконференції в офіційному Медіацентрі при облдержадміністрації.

Про ситуацію на тимчасово окупованих територіях 

Через дії ворога ситуація на Запорізькій АЕС стає все більш напруженою. З початку  лютого  приблизно 120 співробітників станції не допустили до виконання своїх обов'язків. Це пов'язано з тим, що співробітники відмовилися оформлювати паспорти країни-агресора.  

  • Ми розуміємо, що чим менше людей буде контролювати цей процес, тим більше буде небезпека. Завдяки допомозі міжнародних органів та МАГАТЄ вдається хоч якось втримувати ситуацію, втім повністю забезпечити безпеку атомної станції буде можливо лише після повернення їх під контроль уряду України.

За словами очільника ЗОДА, все складніше стає жити людям, які залишились на окупованій території. Їм варто шукати будь-які можливості, аби виїжджати з міст і сіл, що тимчасово контролюються ворогом.

  • Жодна людина, жоден політик, жоден військовий не може надати безпекових гарантій тим, хто залишився там. Сьогодні люди можуть прожити день відносно мирно, а завтра опинитися в холоді і катівнях. Наразі офіційно близько 1200 мешканців Запорізької області незаконно утримуються у полоні. Ми працюємо над визволенням наших людей, але через позицію окупантів це дуже складний процес.

Про допомогу переселенцям

Голова ОДА наголосив, що допомога переселенцям  залишається серед пріоритетів обласної влади. За словами посадовця, в Запорізькій області наразі перебуває від 150 до 200 тисяч тимчасово переміщених осіб. 

  • Держава мусить всіляко підтримувати людей, які були змушені покинути свої домівки. Перш за все, їм необхідно допомогти вирішити питання з житлом. Це і соціальні помешкання, і кредитні програми для переселенців, які мають кошти на придбання квартир чи будинків. Важливо також забезпечити ВПО  роботою. А громадянам, які не мають затребуваних професій, треба надати можливість пройти навчання та створити умови для соціалізації, - зазначив Іван Федоров. 

Про співпрацю з міжнародними партнерами

Ще одним важливим напрямком є міжнародне співробітництво. Результатом такої роботи стали не лише укладання меморандумів та декларацій про співпрацю, а й розробка стратегії в забезпеченні мешканців регіону всім необхідним та створення умов для навчання й відпочинку нашої малечі на території країн Європейського Союзу.

Читайте також

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами