Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Позитивні тенденції набирають нових обертів

28 травня 2010 - 22:17

Голова облдержадміністрації Борис Петров у Мелітополі провів виїзне засідання колегії облдержадміністрації, на розглянуто питання про стан соціально-економічного та культурного розвитку Запорізької області; про стан підготовки об’єктів житлово-комунального господарства Запорізької області до роботи в осінньо-зимовий період 2010-2011 років; про стан соціально-економічного та культурного розвитку м. Мелітополь.

Очільник області розпочав засідання з вручення Подяки Прем’єр-міністра України за вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку національної освіти, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм ректору Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького Івану Аносову, першому проректору Марку Елькіну та доценту кафедри екології та охорони навколишнього середовища Наталії Тарусовій. Також він привітав присутніх з виходом у фінал престижного конкурсу Євробачення нашої землячки Олени Кучер.

Щодо стану соціально-економічного та культурного розвитку нашої області Борис Петров відзначив, що нове керівництво облдержадміністрації отримало у спадок плачевні результати господарювання колишньої команди. Зокрема, наша область втратила понад 30 відсотків промислового потенціалу, а в рейтингу   соціально-економічного розвитку регіонів України за 2009 рік зайняла 25 місце.

За перший квартал 2010 року область зайняла в рейтингу останнє 27 місце. В цей рейтинг увійшли багато показників за минулий рік та два місяці нинішнього року (65 %).

- Проаналізувавши стан справ в регіоні, облдержадміністрація визначила чітку програму дій з подолання кризових явищ та поліпшення соціально-економічної ситуації, - підкреслив Борис Петров. – Для цього створено регіональний комітет з економічних реформ та регіональну раду з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Розроблено план першочергових заходів облдержадміністрації на 100 днів. Затверджено програму соціально-економічного та культурного розвитку та бюджет Запорізької області на 2010 рік.

Очільник області зазначив, що соціально-економічній ситуації за підсумками чотирьох місяців намітилися деякі позитивні зрушення. Промисловий комплекс регіону поступово, важко, але все ж виходить з депресії. Приріст виробництва промислової продукції за січень-квітень склав 2,6 %. Посилюється ріст в базових галузях – металургії (на 7,2 %) та електроенергетиці (на 8,6 %). Таким чином, у промисловості спостерігаються в цілому тенденції, які вселяють надії на кращі зміни.

Серед позитивних моментів Борис Петров виділив те, що область продовжує нарощувати обсяги сільськогосподарького виробництва. За чотири місяці приріст валової продукції галузі в порівнянні з минулорічним періодом склав 5,6 % (в Україні – 4,9 %) і за цим показником наша область входить в число регіонів-лідерів.

- Облдержадміністрація продовжує активну роботу в центральних органах виконавчої влади з виділення державних коштів на будівництво та реконструкцію найбільш важливих об’єктів, визначення джерел їх фінансування, - відзначив Борис Петров.- У першу чергу, це будівництво автотранспортної магістралі через Дніпро, ліквідація аварійного стану автошляхового проїзду греблею Дніпрогесу, реконструкція лікувального корпусу обласної дитячої клінічної лікарні.

Також стабілізується ситуація на споживчому ринку регіону. Деяку роль зіграли заходи з насичення ринку продуктами харчування за доступними цінами , проведення ярмарків, а також інфляційні очікування населення. Очільник області вважає головним завданням зараз – втримати стабільність цінової ситуації на споживчому ринку, задіявши всі надані законом повноваження.

Позитивні тенденції посилюються і на ринку праці області. Майже вдвічі з початку року знизилася питома вага працівників, які зайняті неповний робочий час. На 6,5 тисячі чоловік скоротилася кількість зареєстрованих безробітних. За січень-лютий в області створено 9 тисяч нових робочих місць, що складає 38 % річного завдання.

В області своєчасно і в повному обсязі виплачується заробітна плата працівникам бюджетної сфери, проводяться розрахунки за енергоносії та комунальні послуги.

В порівнянні з минулим роком збільшено фінансування з обласного бюджету галузей охорони здоров’ я – на 77 млн. грн., освіти – на 50 млн. грн., культури – на 11 млн. грн..

Як і вся країна, наш регіон гідно відсвяткував 65-у річницю Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Якщо працювати злагоджено та відповідально, то можна і в складних економічних умовах реалізовувати такі масштабні заходи. Проте головне – це протягом року приділяти постійну увагу ветеранам війни, виконувати всі обіцянки щодо забезпечення житлом, постійно турбуватися про поліпшення медичного обслуговування та побутових умов ветеранів.

На завершення виступу Борис Петров зазначив, що соціально-економічна ситуація в області залишається непростою. Але миритися з депресивними тенденціями облдержадміністрація не має наміру. Планка всім відома – ми повинні вийти на докризовий рівень обсягів виробництва. За останні місяці практично в усіх галузях ми маємо точки росту, які необхідно підсилювати, виявляти проблеми та разом вирішувати їх, погоджуючи дії по всій управлінській вертикалі і горизонталі. Тільки так ми зможемо розраховувати на успіх.

Щодо підготовки об’єктів житлово-комунального господарства області до роботи в осінньо-зимовий період виступила заступник голови облдержадміністрації Лариса Мефьодова, яка зазначила, майже 8 тисяч житлових будинків,  дахи понад 9 тисяч житлових будинків потребують комплексної підготовки. Технічно необхідно підготовити 544 котельні, 942 кілометри теплових мереж, майже 400 об'єктів водопровідно-каналізаційного господарства, понад одну тисячу навчальних та дошкільних закладів, 74 лікарні, 74 одиниці міськелектротранспорту, а також відремонтувати понад 650 тисяч кв. метрів доріг.

На виконання визначених заходів за рахунок всіх джерел фінансування заплановано виділити близько 70 млн. грн. В обласному бюджеті на підготовку об’єктів соціальної сфери до роботи в зимових умовах передбачено понад 10 млн. грн.

Про результати комплексної перевірки діяльності виконавчих органів Мелітопольської міської ради доповів заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук. Після обговорення цього питання Борис Петров підписав відповідне розпорядження голови облдержадміністрації.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Відео-репортаж >>

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.