Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Концепція духовного змісту українського герба – науковий прорив запорізьких істориків

28 квітня 2011 - 11:30

Виставка «Історія державного герба України», присвячена 20-ій річниці Незалежності нашої держави,  яка відкрилась у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї за сприяння облдержадміністрації та Міністерства культури і туризму України, вже отримала високе визнання як представників  наукових кіл і широкої громадськості.

Її автори -  лауреат державної премії України, заслужений працівник науки і техніки України Олександр Бєлов і  доктор історичних наук, професор, директор обласного краєзнавчого музею Георгій Шаповалов - здійснили справжній науковий прорив, запропонувавши  історично обгрунтовану концепцію духовного змісту українського герба.  В результаті майже 30-річних  наукових досліджень  вони фахово довели, що високе духовне вшанування українського тризуба сягає  прадавніх цивілізацій Середземномор’я і міцно пов’язане з обожнюванням Сонця як творця життя ( символ хрест) та предмета, який рятував життя – якоря ( символ тризуб).

На виставці представлено 145 репродукцій та зображень  унікальних старожитностей з Національного музею історії України, національних заповідників «Хортиця»,  «Херсонес Таврійський», Львівського історичного музею та ряду інших музеїв  України й  країн далекого  зарубіжжя. Експонати  підтверджують наукову теорію  про походження українського герба  і свідчать, що традиції  використання хреста-якоря як герба  Київської Русі  виявилися дуже сталими і  протягом багатьох століть простежуються в українській геральдиці та народній символіці.

Відкриваючи виставку, начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Ірина Конарєва  передала  учасникам  урочистого заходу  вітання від голови ОДА Бориса Петрова, відмітивши  надзвичайну важливість тої копіткої наукової роботи, результатом якої і стала  представлена експозиція.

- Значення здобутків запорізьких науковців  важко переоцінити - це справжній науковий прорив, - дав високу оцінку  роботи фахівців заступник голови ОДА Микола Ярмощук. -  У нашій країні   до цього часу  не існувало офіційного пояснення значення тризуба як історичного символу української державності. Тепер   Україна здобула  таку історично і науково обґрунтовану концепцію походження нашого герба.

Невдовзі оригінальна експозиція виставки демонструватиметься  в національному історичному музеї у столиці, а її   репродукції подорожуватимуть  містами і селами нашої держави, щоб якомога більше  громадян усвідомили  глибинну символічність  причетності нашого народу до прадавніх цивілізацій світу.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни