Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Концепція духовного змісту українського герба – науковий прорив запорізьких істориків

28 квітня 2011 - 11:30

Виставка «Історія державного герба України», присвячена 20-ій річниці Незалежності нашої держави,  яка відкрилась у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї за сприяння облдержадміністрації та Міністерства культури і туризму України, вже отримала високе визнання як представників  наукових кіл і широкої громадськості.

Її автори -  лауреат державної премії України, заслужений працівник науки і техніки України Олександр Бєлов і  доктор історичних наук, професор, директор обласного краєзнавчого музею Георгій Шаповалов - здійснили справжній науковий прорив, запропонувавши  історично обгрунтовану концепцію духовного змісту українського герба.  В результаті майже 30-річних  наукових досліджень  вони фахово довели, що високе духовне вшанування українського тризуба сягає  прадавніх цивілізацій Середземномор’я і міцно пов’язане з обожнюванням Сонця як творця життя ( символ хрест) та предмета, який рятував життя – якоря ( символ тризуб).

На виставці представлено 145 репродукцій та зображень  унікальних старожитностей з Національного музею історії України, національних заповідників «Хортиця»,  «Херсонес Таврійський», Львівського історичного музею та ряду інших музеїв  України й  країн далекого  зарубіжжя. Експонати  підтверджують наукову теорію  про походження українського герба  і свідчать, що традиції  використання хреста-якоря як герба  Київської Русі  виявилися дуже сталими і  протягом багатьох століть простежуються в українській геральдиці та народній символіці.

Відкриваючи виставку, начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Ірина Конарєва  передала  учасникам  урочистого заходу  вітання від голови ОДА Бориса Петрова, відмітивши  надзвичайну важливість тої копіткої наукової роботи, результатом якої і стала  представлена експозиція.

- Значення здобутків запорізьких науковців  важко переоцінити - це справжній науковий прорив, - дав високу оцінку  роботи фахівців заступник голови ОДА Микола Ярмощук. -  У нашій країні   до цього часу  не існувало офіційного пояснення значення тризуба як історичного символу української державності. Тепер   Україна здобула  таку історично і науково обґрунтовану концепцію походження нашого герба.

Невдовзі оригінальна експозиція виставки демонструватиметься  в національному історичному музеї у столиці, а її   репродукції подорожуватимуть  містами і селами нашої держави, щоб якомога більше  громадян усвідомили  глибинну символічність  причетності нашого народу до прадавніх цивілізацій світу.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області