Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сьогодні у прес-центрі облдержадміністрації для журналістів відбувся брифінг про виконання в області Указу Президента України про ліквідацію заборгованості з виплати заробітної плати

10 серпня 2004 - 15:10

Начальник територіальної державної інспекції праці – головний інспектор праці у Запорізькій області Тетяна Анохіна та начальник відділу захисту майнових, інших прав громадян та інтересів держави облпрокуратури Андрій ЖовнерПротягом 7 місяців 2004 року, повідомила начальник територіальної державної інспекції праці – головний інспектор праці у Запорізькій області  Т.Анохіна, державними інспекторами праці здійснено 1102 перевірки на 761 підприємстві, установі та організації, а також приватних підприємців області. Виявлено понад 3 тис. порушень, половина яких – з питань оплати праці. За невиконання законних вимог інспекторів 177 керівників притягнуті до адміністративної відповідальності – штрафів на більш як 21 тис. грн. Оплачено порушниками майже 13 тис. грн. Серед них керівники таких підприємств як „Запоріжелектротранс”, ВАТ „Токмацький агропромпостач”, підприємства „Ольвія” та „Теплотехнік” Веселівського району, ВАТ „Завод ім. Шевченко” (м.Вільнянськ) та інші.

За допущені порушення законодавства про працю, зокрема з оплати праці, на 498 керівників складені і передані до місцевих судів протоколи про адміністративну відповідальність. Матеріали перевірок 76 підприємств передані до правоохоронних органів для прийняття рішення про притягнення порушників до кримінальної відповідальності.

В результаті вжитих заходів, підкреслила Т.Анохіна, за минулі 7 місяців окремі підприємства погасили заборгованість з виплати зарплати загальною сумою 10,5 млн. грн. Повністю її погасили, наприклад, підприємства „Проміндустрія” (Заводський район), „Промбудмонтаж” (Ленінський), СПК „Світанок” (Веселівський), гуляйпільські машинобудівний та механічний заводи, „Іскра” та „Добровка” з Приазовського району.

На жаль, з початку цього року, зауважила Т.Анохіна, з’явилося ряд нових підприємств-боржників.

Активно займаються захистом конституційних прав громадян, зокрема з питань ліквідації заборгованості з виплати зарплати, органи прокуратури області. Як повідомив начальник відділу захисту майнових, інших прав громадян та інтересів держави облпрокуратури А.Жовнер, за минулі 7 місяців на вимогу міськрайпрокурорів керівниками суб’єктів господарювання сплачено близько 22 млн. грн. заборгованої зарплати, поновлено конституційні права понад 29 тис. громадян. На виявлені порушення трудового законодавства принесено понад 480 документів прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто 247 посадових осіб. Ці показники суттєво перевищують минулорічні.

За фактами умисної невиплати зарплати прокурорами порушено 65 кримінальних справ, з яких вже завершено розслідування з направленням до суду понад 30 справ. Протягом 7 місяців 2004 року місцевими судами області розглянуто 13 кримінальних справ, по яких реально відшкодовано близько 350 тис. грн. заборгованості.

Аналіз порушених та направлених до суду кримінальних справ засвідчив, підкреслив А.Жовнер, що основними причинами невиплати зарплати є зловживання керівників підприємств своїм службовим становищем при здійсненні фінансово-господарської діяльності, а саме при наявності прибутку витрачання коштів не на виплату зарплати, а на інші не першочергові потреби, як то придбання матеріалів, офісної техніки, засобів пересування та інших товарів.

А.Жовнер, зокрема, повідомив, що 27 травня поточного року прокурором Якимівського району порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.175 КК України, відносно голови правління ВК ім. Мічуріна Савченко В.І., який протягом 2001-2003 років при наявній заборгованості з виплати зарплати у розмірі понад 1 млн. гривень та реальному надходженні на рахунки та в касу виробничого кооперативу грошових коштів, спрямував їх на придбання трьох легкових автомобілів, кондиціонерів, магнітоли і таке інше.

Облпрокуратура практикує і такі дієві заходи, як направлення подання на ім’я міністрів про припинення контрактів щодо керівників підприємств-боржників.

Прокурори орієнтовані на захист трудових прав громадян, у тому числі права на оплату праці, шляхом пред’явлення позовів в їх інтересах про стягнення заборгованості по зарплаті. За 7 місяців п.р. до місцевих судів пред’явлено 845 позовів зазначеної категорії із яких розглянуто та задоволено 427.

Попри всю велику роботу різних служб і організацій під керівництвом облдержадміністрації зрушення, на жаль, відбулися незначні: якщо на початок року заборгованість з виплати зарплати становила 43,8 млн. грн., то за станом на 1 липня вона знизилась всього до 41,5 млн. грн. Отже попереду чекає велика і настійлива робота з цього питання.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць