Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Ми не очікували, що буде так грандіозно!»

4 липня 2011 - 09:32

Культурний обмін з Західною Україною відбувається постійно, але делегація львівських майдансерів стала наймасовішою, кажуть у музеї запорізького козацтва.

Зв'язок Хортиці і Львова можна простежити і в сивих віках. Уродженець Львівщини Петро Конашевич Сагайдачний - один з найвідоміших гетьманів - вочевидь, неодноразово бував на Хортиці. Свідчення тому - велика кількість згадок його прізвища в географічних назвах. На Хортиці є і скелі Сагайдачного, і урочище. Якщо ж говорити про сучасну історію, то історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» розроблявся львівським інститутом «Укрзахідпроектреставрація».

На думку голови Запорізької облдержадміністрації Бориса Петрова, який ініціював приїзд львівської команди, відвідування Хортиці дозволить львівській молоді по-новому поглянути і на історію, і на саме Запоріжжя.

- Не замислюючись, кожен може сказати, з чим у нього асоціюється Запоріжжя - козацтво, індустріальний комплекс, гребля. Побувавши в музеї, молодь побачила, що насправді тут приховано набагато більше. На Хортиці можна знайти відображення не тільки козацького періоду історії, але й свідчення набагато більш давньої активності наших предків на цій землі, - підкреслює Борис Петров.

Керівник регіону звертає увагу і на розташування острова - ні на Правом березі, ні на Лівому, а точно посеред Дніпра. Тому, побувавши на Хортиці, можна сміливо говорити, що побував у самому серці України. Під чари цього святого для будь-якого українця місця потрапляє кожен, хто хоч раз відвідав його. Львівська молодь тільки підтвердила це. Захопленню гостей Запоріжжя не було меж.

- Ми не очікували, що буде так грандіозно. Це щось неймовірно: музей, оформлення, подача інформації - все робиться якісно і з любов'ю. Експонати у відмінному стані, - поділився своїми враженнями львівський майдансер Роман Гречило. - Тут просто рай для всіх, хто хоч трохи цікавиться історією. За п'ятибальною шкалою музей заслуговує тверду «п'ятірку».

Його колежанка по команді Боніта Лебедевич відверто зізналася: у школі слухала історію не дуже уважно, але на Хортиці прислухалася до кожного слова екскурсовода.

- Мені було цікаво послухати, як жив наш народ. З задоволенням задавала питання. Дізналася, що мода повертається. Для нас, львів'ян, козацький дух дуже близький. Ваше шанобливе ставлення до історії, до своїх предків співзвучно до того, як ми ставимося до минулого. Тут дуже класно! Всім рекомендую приїхати на Хортицю, в музей!

Повністю зануритися в історію козацтва хлопці та дівчата змогли після екскурсії на територію історико-культурного комплексу «Запорозька Січ». Вони на власні очі побачили узагальнюючий образ столиці Вольностей Війська Запорозького Низового. Чим жили, у що вірили козаки, вони відчули, відвідавши церкву  і реконструкцію житла та господарських будов на території комплексу. Крім того, вони поспілкувалися з сучасними степовими лицарями.

Музей майдансери покидали з твердою впевненістю: у заходу й у сходу спільна історія і лише спільне майбутнє.

В свою чергу, керівництво облдержадміністрації висловлюю вдячність працівникам Національного заповідника «Хортиця» і особисто генеральному директору Максиму Остапенко за проведення таких цікавих для гостей нашої області екскурсій.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України