Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Публічна інформація: виконання пріоритетів діяльності обласної влади

19 липня 2011 - 11:48

Публічна інформація: виконання пріоритетів діяльності обласної влади

Виконання пріоритетного напрямку «Залучення інвестицій».

У Запорізькій області здійснюються конкретні кроки, спрямовані на забезпечення сприятливого інвестиційного клімату та створення комфортних умов для роботи інвесторів. Детальніше про це інформує заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук.

За словами посадовця, цього року у Запоріжжі проведено три етапи Міжнародного інвестиційного форуму та Міжнародний Трейд-клуб. У рамках залучення міжнародних фінансових ресурсів в області розпочато реалізацію другої фази проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Оголошено конкурс на кращий проект індустріального парку, на який території області підготували вже понад 20 проектів. Також область бере участь у Всеукраїнському конкурсі  проектів та програм розвитку місцевого самоврядування (підготовлено 52 проекти). Крім того, розроблено пакет заявок на конкурс «Національні проекти», сформовано банк інвестиційних пропозицій (83 проекти), які є основою для розробки повноцінних інвестиційних проектів. Створено та розвивається спеціалізований інвестиційний веб-портал, на якому представлена інвестиційна карта Запорізької області.

Серед очікуваних від цієї діяльності результатів - збільшення статутного капіталу компаній з іноземними інвестиціями, які вже зареєстровані на території регіону, а також збільшення кількості нових зареєстрованих компаній з іноземним капіталом. При цьому обсяги залучення прямих іноземних інвестицій мають збільшитись у 1,5 раза проти 2010 року (98 млн. дол. США). За інформацією управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА, з початку року темпи зростання прямих іноземних інвестицій за підсумками І кварталу збільшились на 1,3% і складають 12,7 млн. дол. США.

Порівняно з січнем–березнем 2010р. у першому кварталі обсяг експорту збільшився на 32,1%, імпорту – в 1,6 раза. Таким чином, позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу області склало 445,8 млн.дол. Коефіцієнт покриття імпорту експортом дорівнює 1,93.

Домінуюча частка капіталу нерезидентів (89,9%) вкладена в економіку м. Запоріжжя. На одного жителя області припадає 534,6 дол. прямих іноземних інвестицій, м. Запоріжжя – 1120,2 дол.

У цьому році в облдержадміністрації планується створити офіс, який буде працювати за принципом «єдиного вікна» для інвесторів і бізнесу.

Ряд перспективних інвестиційних проектів реалізується у реальному секторі економіки. Зокрема, реконструкція виробництва ВАТ «Завод напівпровідників», вдосконалення виробництва на  електрометалургійному заводі «Дніпроспецсталь». Триває робота щодо подальшого залучення фінських інвестицій в ЗАТ «Запоріжкран», яке має стати найбільшим кранобудівельним підприємством Європи.

Між ВАТ «Мотор Січ» та представниками Китаю досягнуто домовленості про будівництво вертолітних двигунів для складання в Китаї вертольотів.

Прикладом успішного інвестування можна також назвати досвід ВАТ Пивобезалкогольний комбінат «Славутич», в який шведська компанія «Baltic Beverages Holding AB» вклала більше 170 млн. дол. США.

На територіях Мелітопольського, Приазовського, Приморського та Бердянського районів реалізуються проекти з будівництва парків вітрових електростанцій. Крім того, представники німецької компанії «DCVG» висловили готовність приступити в поточному році до реалізації проекту по встановленню сонячних електростанцій.

У Приазовському районі компанії ВАТ «Укргеліос» та Manages GMBH планують будівництво геліоелектростанції.

Довідково: Всі, у кого будуть зауваження та побажання щодо виконання пріоритетів діяльності облдержадміністрації, зможуть їх висловити на громадських слуханнях, які відбудуться 20 липня о 15.00 у сесійній залі обласної ради.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович