Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ознайомлення селян із законопроектом «Про ринок земель» триває

12 серпня 2011 - 10:06

Ознайомлення селян із законопроектом «Про ринок земель» триває

Нарада з обговорення основних положень Закону України «Про державний земельний кадастр» та законопроекту «Про ринок земель» відбулась у Токмацькій райдержадміністрації. Учасниками наради стали громадяни - власники земельних ділянок (паїв), керівники сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, сільські голови та землевпорядники, працівники Токмацької РДА та райради.

Згідно із законопроектом «Про ринок земель», розробленим Міністерством аграрної політики та продовольства і схваленим Урядом, майже 7 мільйонів власників паїв сільськогосподарської землі отримають право продавати свою землю. Водночас громадяни України, фермерські господарства і держава отримають право купувати землю.

Важливим моментом є те, що у рамках проведення земельної реформи має бути завершена інвентаризація землі, видача державних актів, розмежування сільгоспугідь і земель комунальної власності, сформовано нову, справедливу ринкову оцінку землі.

При цьому, заступник начальника Головного управління Держкомзему в Запорізькій області Людмила Спіцина, яка проводила семінар, підкреслила, що буде заборонено надмірну концентрацію землі в одних руках, що унеможливить монополізм і диктат селянам. Крім того, будуть встановлені запобіжники спекулятивному перепродажу земель, діятиме принцип: купив поле – обробляй його. Причому ефективність господарювання, підтримання родючості ґрунтів контролюватиме держава і суспільство.

- Законопроект «Про ринок земель» дійсно революційний, тому шлях до його  прийняття пролягає тільки через снрйозне обговорення з суспільством,  експертне моделювання того, як працюватиме ринок землі, як уникнути ризиків, як контролювати ефективність господарювання власників, - наголосила Л. Спіцина. Також посадовець уточнила, що потрібно усвідомити, цивілізований ринок землі - це єдиний спосіб вибрати ефективного власника і залучити інвестиції, які принесуть на українські лани найуспішніші агротехнології, що забезпечить всім селянам достойний рівень життя.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів