Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Керівники головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області на брифінгу у прес-центрі облдержадміністрації розповіли про наступний етап пенсійної реформи

9 листопада 2004 - 13:16

Заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Любов Балицька повідомила журналістам, що згідно з вересновою постановою Кабінету міністрів України „Про підвищення рівня пенсійного забезпечення” 454 тисячі громадян нашої області вже третій місяць поспіль одержують мінімальні пенсійні виплати на рівні прожиткового мінімуму – 284 гривні 69 копійок. Нещодавно Уряд вніс доповнення до вищеназваної постанови. Новим документом передбачається їх виплата без урахування пенсій за особливі заслуги перед Україною. Інакше кажучи, пенсії за особливі заслуги виводяться за межі мінімальних пенсійних виплат.

Органи Пенсійного фонду, підкреслила Л.Балицька, своєчасно здійснили перерахунок пенсій і вже з 2 листопада розпочали їх виплату, як і вказано у рішенні Уряду, наступним категоріям пенсіонерів: інвалідам війни, учасникам бойових дій, учасникам війни, членам сімей загиблих (тих, які пропали безвісти) військовослужбовців, партизанів та деяким іншим особам, зазначеним у Законі України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

З листопада нове підвищення пенсій одержать 16,7 тисячі ветеранів нашої області. Середній розмір пенсій зросте на 50 гривень.

А з 1 січня 2005 року, повідомила Л.Балицька, будуть виплачувати пенсії за особливі заслуги й іншим категоріям громадян. Нагадаємо: до переліку заслуг, що дають право на надбавку за законом „Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”, відносяться Герої України Герої Радянського Союзу та Герої Соціалістичної праці, повні кавалери орденів Слави та Трудової Слави, особи нагороджені бойовими і трудовими орденами, бойовими медалями, відзначені почесними званнями, космонавти, депутати всіх рівнів, видатні спортсмени-чемпіони та рекордсмени світу, багатодітні матері тощо. Розмір надбавок їм складе від 20 до 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, в залежності від категорії заслуги. У грошовому вимірі ці надбавки нинішнього року становлять від 56 до 114 гривень.

Крім того, на надбавку мають право й непрацездатні члени сімей померлих громадян зазначених категорій у таких розмірах: за наявності одного непрацездатного члена сім’ї – 70, за наявності двох і більше непрацездатних – 90 відсотків пенсії за особливі заслуги.

Цю подію, наголосила Л.Балицька, можна по праву вважати початком наступного етапу якісного вдосконалення пенсійної системи на принципах соціальної справедливості шляхом подальшої диференціації пенсій з урахуванням особистих заслуг перед державою, розмірів трудового стажу та заробітної плати кожної людини.

Заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Сергій Кам’янченко зупинився на питаннях фінансового забезпечення виплат пенсій. Зокрема, він повідомив, що в області нараховується понад 117 тисяч платників, з яких 24 найкрупніші. Такі, як „Запоріжсталь”, Запорізька АЕС, „Мотор Січ”, „ЗАЗ” та інші, які забезпечують 40 відсотків надходжень коштів до Пенсійного фонду від нашої області. Щомісячні виплати по області нині складають 175 млн. грн. А з початку року з області перераховано майже 1,4 млрд. гривень до Пенсійного фонду. Завдяки динамічному зростанню заробітної плати значно зросли і відрахування до Пенсійного фонду. Це дає можливість з упевненістю дивитись у завтрашній день. І слухи про тимчасове зростання пенсій, які розпускають деякі горе-політики, зазначив С.Кам’янченко, не мають під собою ніякого підгрунття, окрім прагнення опорочити дії нинішнього Уряду.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни