Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Курган біля музею на Хортиці облаштують коштом благодійників

6 вересня 2011 - 11:55

Курган біля музею на Хортиці облаштують коштом благодійників

Близько чотирьох десятиліть минуло з часу народження ідеї про облаштування і впорядкування території, прилеглої до Музею запорізького козацтва на Хортиці, до її реалізації. Зокрема, мова про скульптурно-архітектурний комплекс на штучному кургані біля музею. Віднедавна за ініціативою керівництва заповідника зведенням найвищої в нашій країні щогли для Державного прапору розпочато копітку роботу, спрямовану на здійснення мрії патріотів Запорізького краю і всієї України про довершення цього комплексу у колисці українського козацтва як символу спадкоємності та єдності нашого народу. Це має бути справді народний проект, вважає генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

 За його словами, цей курган було зведено в рамках реалізації генерального плану розвитку заповідника, згідно якого передбачалося встановити тут скульптурну композицію «Козаки в дозорі». До речі, козаків мали б виготовити за проектом переможця спеціально оголошеного майже сорок років тому державного конкурсу - запорізького скульптора Владлена Дубініна.

Нажаль, грандіозні плани до цього часу не були здійснені, в першу чергу, через брак коштів, а також через відсутність зацікавленості колишньої влади у реалізації даного проекту, вважає керівник заповідника. Відтепер за підтримки регіональної влади та безпосередньо очільника області Бориса Петрова народний проект реалізують народним коштом. Благодійні внески на цю добру справу акумулює благодійний фонд «Хортиця».

За інформацією керівника заповідника Максима Остапенка, на поточний момент на рахунки фонду вже надійшло близько 145, 5 тис грн. Одним з перших, подавши особистий приклад, свій внесок зробив голова ОДА Борис Петров. До справи долучились як фізичні особи, так і підприємства і організації районів області. Найбільше коштів – 59 тис грн. зібрали у Мелітопольському районі, з них 50 тис грн. надійшли від мелітопольської агенції регіонального розвитку. Не пасуть задній у Приазовському районі – місцеве ФГ «Герос» внесло 12 тис грн., у Василівському районі - благодійний фонд «Відродження» перерахував близько 10 тис грн. свій благодійний внесок також вже зробили й чимало інших людей.

- Хортиця єднає Україну. Розуміючи це, прагнемо якнайшвидше довершити облаштування музейного комплексу і прилеглої до нього території, - стверджує голова облдержадміністрації Борис Петров. - Ми щиро вдячні всім небайдужим людям за кожну копійчину, що надходить на рахунок благодійного фонду «Хортиця» на реалізацію цього проекту. Мріємо, щоб «Козаки в дозорі» невдовзі постали на кургані, увічнивши добру справу запоріжців.



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги