Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В прес-центрі облдержадміністрації відбувся брифінг заступника начальника управління освіти і науки облдержадмінстрації, голови комітету з професійно-технічної освіти Валерія Сапронова

7 грудня 2004 - 14:15

Згідно з Указом розроблена програма державної підтримки розвитку професійно-технічної освіти до 2010 року. Вона передбачає, зокрема, модернізацію матеріально-технічної бази, забезпечення педагогічними кадрами системи профтехосвіти і, що найголовніше, фінансування її окремим рядком. До цього, нагадаємо, виділялися кошти в цілому на освіту. Буде переглянуто і перелік професій, які дає профтехосвіта. Донедавна їх було понад 7 тисяч, у 2005-2006 роках буде скорочено до 700. Час потребує спеціалістів широкого профілю, універсалів, так би мовити. Зазнає реорганізації і проходження виробничої практики учнями на підприємствах. Щоб зацікавити останніх, введено систему пільг для тих, хто бере до себе в колектив практикантів на договорній основі.

Сьогоднішній день, як зазначив Валерій Сапронов, вимагає нових підходів в підготовці і перепідготовці  кваліфікованих кадрів. В державі набуває обертів моніторингова служба, покликана визначати, хто, скільки і яких  кадрів чекає. В області вже діє моніторингова група, яку очолює заступник голови облдержадміністрації Лариса Сізінцова. Більшість випускників шкіл хочуть нині оволодіти металургійними спеціальностями, а ще працювати в сфері обслуговування. Хоча економіка області нині потребує насамперед спеціалістів-будівельників, слюсарів, зварювальників. Професійно-технічні заклади здійснюють підготовку кваліфікованих робітників за 182 ліцензованими професіями. Щорічно випуск становить близько 10 тисяч осіб, 95% з яких працевлаштовуються. У нашому регіоні успішно діють навчально-виробничі комплекси «Професійно-технічний навчальний заклад (ПТНЗ)- підприємство».  Система профтехосвіти області тісно співпрацює з державною службою зайнятості. Лише цього року перепідготовку та підвищення кваліфікації пройшли понад 2 тисячі безробітних за 33 спеціальностями. Здійснюється і допрофесійна та професійна підготовка учнів шкіл, завдяки чому випускники мають змогу отримати робітничу спеціальність за менший термін.

Гнучкість, динамічність і стабільність – принципи, яким слідує система профтехосвіти області.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Голова ЗОДА Іван Федоров презентував проєкти розвитку регіону міжнародним партнерам

Муніципалітет Брюсселю допоможе закладам охорони здоров’я Запоріжжя

Військові медики та громади Запорізької області отримали автівки швидкої допомоги

Іван Федоров зустрівся з представниками Агенцій ООН в Україні

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Представників громад регіону навчають програмам відновлення міст та інфраструктури

Вільні вакансії: Кого шукають запорізькі роботодавці

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

348 ударів по 14-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман