Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В прес-центрі облдержадміністрації відбувся брифінг заступника начальника управління освіти і науки облдержадмінстрації, голови комітету з професійно-технічної освіти Валерія Сапронова

7 грудня 2004 - 14:15

Згідно з Указом розроблена програма державної підтримки розвитку професійно-технічної освіти до 2010 року. Вона передбачає, зокрема, модернізацію матеріально-технічної бази, забезпечення педагогічними кадрами системи профтехосвіти і, що найголовніше, фінансування її окремим рядком. До цього, нагадаємо, виділялися кошти в цілому на освіту. Буде переглянуто і перелік професій, які дає профтехосвіта. Донедавна їх було понад 7 тисяч, у 2005-2006 роках буде скорочено до 700. Час потребує спеціалістів широкого профілю, універсалів, так би мовити. Зазнає реорганізації і проходження виробничої практики учнями на підприємствах. Щоб зацікавити останніх, введено систему пільг для тих, хто бере до себе в колектив практикантів на договорній основі.

Сьогоднішній день, як зазначив Валерій Сапронов, вимагає нових підходів в підготовці і перепідготовці  кваліфікованих кадрів. В державі набуває обертів моніторингова служба, покликана визначати, хто, скільки і яких  кадрів чекає. В області вже діє моніторингова група, яку очолює заступник голови облдержадміністрації Лариса Сізінцова. Більшість випускників шкіл хочуть нині оволодіти металургійними спеціальностями, а ще працювати в сфері обслуговування. Хоча економіка області нині потребує насамперед спеціалістів-будівельників, слюсарів, зварювальників. Професійно-технічні заклади здійснюють підготовку кваліфікованих робітників за 182 ліцензованими професіями. Щорічно випуск становить близько 10 тисяч осіб, 95% з яких працевлаштовуються. У нашому регіоні успішно діють навчально-виробничі комплекси «Професійно-технічний навчальний заклад (ПТНЗ)- підприємство».  Система профтехосвіти області тісно співпрацює з державною службою зайнятості. Лише цього року перепідготовку та підвищення кваліфікації пройшли понад 2 тисячі безробітних за 33 спеціальностями. Здійснюється і допрофесійна та професійна підготовка учнів шкіл, завдяки чому випускники мають змогу отримати робітничу спеціальність за менший термін.

Гнучкість, динамічність і стабільність – принципи, яким слідує система профтехосвіти області.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Представників громад регіону навчають програмам відновлення міст та інфраструктури

Вільні вакансії: Кого шукають запорізькі роботодавці

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

348 ударів по 14-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби