Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перший заступник голови облдержадміністрації Григорій Самардак на брифінгу у прес-центрі облдержадміністрації розповів про основні підсумки соціально-економічного розвитку області у 2004 році і перспективи на 2005 рік

11 січня 2005 - 14:10

Доповідач підкреслив, що, не дивлячись на негативний вплив тривалої виборчої кампанії, економіка регіону минулого року продемонструвала високі темпи розвитку. Наприклад, темп приросту промислового виробництва склав 18,7 відсотка. Це – найвищий показник серед промислових областей України. Цьому сприяли значний „запас міцності” минулих років, збільшення внутрішнього попиту,  сприятлива кон”юктура зовнішніх ринків та цілеспрямована діяльність органів влади.

У розрізі галузей лідером є машинобудування, де приріст обсягу виробництва склав 46 відсотків, вагомий внесок підприємств металургійного комплексу – приріст 13 %, харчової і легкої промисловості – ріст відповідно на 16 і 36 %. Напружено спрацював енергетичний комплекс – в енергосистему країни подано близько 52 млрд. кВт.годин електроенергії.

В 2004 році виконано більшість передбачених показників у сільському господарстві. Валове виробництво продукції склало 2,5 млрд. гривень, що забезпечило приріст на 34 відсотки. Подальше зростання забезпечено у капітальному будівництві, сфері торгівлі та інших галузях.

Економічне зростання в реальному секторі області сприяло поліпшенню фінансових результатів і виконанню соціальних завдань. Так, середньомісячна заробітна плата по області склала 665 грн. і виросла на 23 %, середній рівень пенсій перевищив 300 гривень (ріст більше, ніж удвічі).

Г. Самардак відзначив і проблеми, які не вдалося вирішити минулого року. Перша – це недовиконана програма виробництва м’яса (наслідком неврожайного 2003 року стала слабка кормова база). Друга – не забезпечено виконання прогнозу із залучення в економіку області прямих іноземних інвестицій (при плані 50 млн. доларів очікується надходження 36 млн.). Це трапилося в основному через нестабільність політичної ситуації. Третя проблема – невиконання завдання з погашення заборгованості по зарплаті. За станом на 1 грудня 2004 року загальний борг складає майже 30 млн. грн. За минулі 11 місяців він скоротився на 6 млн., або на 17 %. Четверта – в області відсутні борги з виплати пенсій, але разом з тим борг з платежів до Пенсійного фонду за минулий рік виріс на 38 % і на 1 січня цього року складав понад 38 млн. гривень.

Над вирішенням саме цих проблем, підкреслив Г. Самардак, і працюють нині органи виконавчої влади і місцевого самоврядування. На ближчій сесії обласної ради буде розглянуто і затверджено програму соціально-економічного і культурного розвитку області разом з бюджетом області на 2005 рік. Водночас практично завершена робота над проектом Стратегії економічного і соціального розвитку Запорізької області до 2015 року. Її  головною метою є створення жителям області гідних умов життя і гармонійного розвитку особи (повний текст інформації Г. Самардака розміщено у розділі „Стенограми виступів”). 

                                                       

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя