Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Створення ОСББ – це найкращий спосіб поліпшення умов для життя людей

15 березня 2012 - 13:33

Створення ОСББ – це найкращий спосіб поліпшення умов для життя людей

В облдержадміністрації відбулося чергове засідання «круглого столу» робочої групи «Регіональний економічний розвиток» Комітету  економічних реформ у Запорізькій області, на якому обговорювалися перспективи реформування взаємовідносин у житлово-комунальному господарстві та реконструкції житлового фонду.

Перший заступник начальника управління житлово-комунального господарства ОДА Максим Шахов переконаний: незважаючи на всі складнощі з процесом створення ОСББ у містах області, іншого шляху реформування взаємовідносин у житловому секторі не існує. Без появи ефективного власника житла – ОСББ - зусилля влади з підвищення якості послуг та залучення інвестицій будуть неефективними.

- У найближчі десять років вартість газу зросте у кілька разів, і невідомо, чи зможе населення платити за спожиту електроенергію навіть за умови часткової компенсації за державний кошт. Люди мають розуміти, що створення ОСББ – це не наша самоціль, а  найкращий спосіб для створення нормальних умов для життя людей. В області налічуться близько п’яти тисяч багатоквартирних будинків, середня вартість ремонту кожного – близько мільйона гривень. Звісно, в держави таких коштів немає, тому ми вимушені залучати гроші мешканців будинків, - зазначив Максим Шахов.

За словами посадовця, влада розглядає варіант залучення до розв’язання  цієї проблеми банківських кредитів: тіло кредиту протягом певного часу будуть випалчувати мешканці будинків, а відсотки – міська влада, в якості застави – комунальне майно.

Завдяки проведенню ремонту та утепленню будинків люди зможуть економити на теплі і відповідно менше платити. А зекономлені гроші підуть на розрахунки за кредит. За результатами соціологічного дослідження, більше 50% мешканців багатоквартирних будинків готові вкладати гроші у ремонт, але щоб їх стимулювати, ми повинні створити для цього адекватні умови, переконаний Максим Шахов.

Поширення механізму управління житловим фондом через ОСББ – це тільки перший крок на шляху реформування взаємовідносин у сфері обслуговування будинків. На переконання Максима Шахова, головна мета – це підвищення якості послуг шляхом створення конкурентного ринку із залученням приватного капіталу. Прихід управлінських компаній на зміну діючій системі обслуговування житлового фонду є лише питанням часу.

Начальник департаменту житлового господарства та розподілу житлової площі Запорізького міськвиконкому Павло Соловйов теж вважає, що кредитні займи – це найкращий варіант.

- У Запоріжжі понад чотири тисячі багатоквартирних будинків, і абсолютна більшість з них вже давно потребує капітального ремонту. Міська влада в жодному разі не відмовляється брати участь у цій справі, але наші ресурси обмежені. Як на мене, нашим першим кроком має стати створення ОСББ, за рахунок цих змін розв’язати всі питання буде набагато простіше, - зазначив Павло Соловйов.

Представники інших міст області, які не мають таких ресурсів, як Запоріжжя, схвильовані тим, що для отримання кредитних коштів у місцевої влади просто не вистачить комунальної власності, щоб закласти її в банках. Крім того, в деяких містах населення активно переходить на автономне опалення, і таких людей переконати у необхідності проведення ремонту буде набагато важче. Також є проблема зі сплатою місцевою владою кредитних відсотків: у невеликих містах бюджети дуже скромні, тож виділяти з них гроші ще й на кредити буде складно.

За підсумками засідання «круглого столу»  визначено низку спірних та проблемних питань, які будуть доопрацьовуватися з метою пошуку оптимального рішення.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області