Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Створення ОСББ – це найкращий спосіб поліпшення умов для життя людей

15 березня 2012 - 13:33

Створення ОСББ – це найкращий спосіб поліпшення умов для життя людей

В облдержадміністрації відбулося чергове засідання «круглого столу» робочої групи «Регіональний економічний розвиток» Комітету  економічних реформ у Запорізькій області, на якому обговорювалися перспективи реформування взаємовідносин у житлово-комунальному господарстві та реконструкції житлового фонду.

Перший заступник начальника управління житлово-комунального господарства ОДА Максим Шахов переконаний: незважаючи на всі складнощі з процесом створення ОСББ у містах області, іншого шляху реформування взаємовідносин у житловому секторі не існує. Без появи ефективного власника житла – ОСББ - зусилля влади з підвищення якості послуг та залучення інвестицій будуть неефективними.

- У найближчі десять років вартість газу зросте у кілька разів, і невідомо, чи зможе населення платити за спожиту електроенергію навіть за умови часткової компенсації за державний кошт. Люди мають розуміти, що створення ОСББ – це не наша самоціль, а  найкращий спосіб для створення нормальних умов для життя людей. В області налічуться близько п’яти тисяч багатоквартирних будинків, середня вартість ремонту кожного – близько мільйона гривень. Звісно, в держави таких коштів немає, тому ми вимушені залучати гроші мешканців будинків, - зазначив Максим Шахов.

За словами посадовця, влада розглядає варіант залучення до розв’язання  цієї проблеми банківських кредитів: тіло кредиту протягом певного часу будуть випалчувати мешканці будинків, а відсотки – міська влада, в якості застави – комунальне майно.

Завдяки проведенню ремонту та утепленню будинків люди зможуть економити на теплі і відповідно менше платити. А зекономлені гроші підуть на розрахунки за кредит. За результатами соціологічного дослідження, більше 50% мешканців багатоквартирних будинків готові вкладати гроші у ремонт, але щоб їх стимулювати, ми повинні створити для цього адекватні умови, переконаний Максим Шахов.

Поширення механізму управління житловим фондом через ОСББ – це тільки перший крок на шляху реформування взаємовідносин у сфері обслуговування будинків. На переконання Максима Шахова, головна мета – це підвищення якості послуг шляхом створення конкурентного ринку із залученням приватного капіталу. Прихід управлінських компаній на зміну діючій системі обслуговування житлового фонду є лише питанням часу.

Начальник департаменту житлового господарства та розподілу житлової площі Запорізького міськвиконкому Павло Соловйов теж вважає, що кредитні займи – це найкращий варіант.

- У Запоріжжі понад чотири тисячі багатоквартирних будинків, і абсолютна більшість з них вже давно потребує капітального ремонту. Міська влада в жодному разі не відмовляється брати участь у цій справі, але наші ресурси обмежені. Як на мене, нашим першим кроком має стати створення ОСББ, за рахунок цих змін розв’язати всі питання буде набагато простіше, - зазначив Павло Соловйов.

Представники інших міст області, які не мають таких ресурсів, як Запоріжжя, схвильовані тим, що для отримання кредитних коштів у місцевої влади просто не вистачить комунальної власності, щоб закласти її в банках. Крім того, в деяких містах населення активно переходить на автономне опалення, і таких людей переконати у необхідності проведення ремонту буде набагато важче. Також є проблема зі сплатою місцевою владою кредитних відсотків: у невеликих містах бюджети дуже скромні, тож виділяти з них гроші ще й на кредити буде складно.

За підсумками засідання «круглого столу»  визначено низку спірних та проблемних питань, які будуть доопрацьовуватися з метою пошуку оптимального рішення.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області