Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Про хід реформування державної і комунальної власності в Україні та області

Про хід реформування державної та комунальної власності в Україні та області у І півріччі 2011 року

15 серпня 2011 - 15:12

Процес приватизації, який розпочався в Україні з 1992 року, став одним із головних напрямів реформування економіки, її демонополізації шляхом перетворення державної власності у багатоманітну систему рівноправних форм власності і господарювання; переходом до такої організаційно-економічної структури виробництва, в якій поряд із великими підприємствами значно поширені середні та дрібні за масштабами підприємства.

Приватизація об’єктів комунальної власності дає можливість скоротити витрати із місцевих бюджетів на утримання об’єктів, знайти ефективного власника та поповнювати дохідну частину місцевих бюджетів.

Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» передбачено сформування ефективної, чіткої правової бази з питань приватизації та управління державною власністю як основи для проведення реформ у сфері управління об’єктами державної власності та приватизації державного майна.

Протягом І півріччя прийнято у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відчуження майна суб’єктів господарювання державного сектору економіки» (реєстр. № 8441 від 22.04.2011), який спрямований на недопущення відчуження безпосередньо підприємствами державного сектору економіки майнових об’єктів, що є самостійними об’єктами приватизації. На опрацюванні знаходяться проекти законів України «Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної власності» інші.

За даними Фонду державного майна України з 1992 року по 2011 (І півріччя) в Україні державну форму власності змінили 28694 об’єкта, у т. ч. по Запорізькій області – 1323. У І півріччі 2011 року в Україні змінили державну форму власності 86 об’єктів, з них 2 – по Запорізькій області.

Комунальну форму власності змінили в Україні за період з 1992 року по  І півріччя 2011 – 97854 об’єкта, у т. ч. по Запорізькій області – 4113; за 6 місяців 2011 року по Україні – 576 об’єктів, по Запорізькій області – 17.

Протягом звітного періоду від продажу державного майна та надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, перераховано до загального фонду Державного бюджету України 10,96 млрд. грн.; крім того, від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебували у державній власності – 6,17 млн. грн.

За даними Головного фінансового управління облдержадміністрації від відчуження комунального майна за звітний період до обласного та місцевих бюджетів області перераховано майже 9,8 млн. грн.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області