Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В архіві скасовано гриф таємності по 804 справах, засекречених за часів колишнього СРСР

18 липня 2012 - 16:01

В архіві скасовано гриф таємності по 804 справах, засекречених за часів колишнього СРСР

Заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гамов взяв участь у засіданні колегії Державного архіву Запорізької області, присвяченому підбиттю підсумків діяльності архівних установ області за І півріччя 2012 року.

- У першому півріччі поточного року ми приділяли особливу увагу перевірці наявності документів Національного архівного фонду на виконання Державної програми, стану і руху документів НАФ на 2009-2019 роки. За цей час  опрацювано близько дев’яти тисяч справ, які зберігаються в Державному архіві Запорізької області, 25,5 тисячі справ, які знаходяться на зберіганні в архівних відділах, а також понад вісім тисяч справ, які зберігаються в 78 установах – джерелах формування НАФ, що складає 72% від програмних завдань року, - повідомила заступник директора Державного архіву в Запорізькій області Ольга Пилявська.

Також особлива увага приділялась розсекреченню архівних документів: за півріччя скасовано грифи секретності по 804 справах, засекречених за часів колишнього СРСР, з них 67 справам було надано гриф «для службового користування».

З початку року в Державному архіві в Запорізькій області активізувалась робота з популяризації документів НАФ: випущено два науково-довідкових видання різної тематики досліджень, у газеті «Запорізька правда» в новій рубриці «З архівних джерел» опубліковано десять статей, а на офіційних веб-сайтах і в читальних залах архіву експонувалися сім виставок документів.

У планах архівістів на ІІІ квартал поточного року - здійснення заходів з формування, обліку, забезпечення належних умов зберігання документів Національного архівного фонду, проведення організаційної роботи щодо забезпечення приймання на зберігання документів з виборів народних депутатів України 2012 року, а також підготовка проекту регіональної програми розвитку архівної справи на 2013 - 2015 роки.

Підбиваючи підсумки роботи запорізьких архівістів за перше півріччя поточного року, Андрій Гамов зазначив, що необхідно розробити та прийняти регіональну програму розвитку архівної справи.

- Прийняття програми дозволить вирішити низку проблем у роботі архівів. Це, наприклад, створення страхового фонду на документи, які знаходяться на зберіганні в Державному архіві Запорізької області, поліпшення матеріально-технічного забезпечення та видавничої діяльності, - зазначив Андрій Гамов.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»