Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розпочато роботу з відродження меліоративних систем регіону

27 липня 2012 - 10:50

Розпочато роботу з відродження меліоративних систем регіону

У зв’язку з гострою необхідністю збереження та відновлення роботи меліоративних систем в регіоні Головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації спільно з обласним управлінням водних ресурсів  розроблено Програму інвентаризації внутрішньогосподарських зрошувальних систем Запорізької області на 2012-2013 роки. Депутати обласної ради затвердили її під час засідання дев’ятнадцятої сесії ОР шостого скликання.

Мета, яку визначили розробники програми, - збереження наявного фонду меліоративних систем, запобігання їх розкраданню та руйнації, а також обґрунтування умов виділення зрошувальних земель у відокремлене користування з урахуванням вимог технологічної цілісності їх експлуатації.

На реалізацію заходів програми з обласного бюджету буде виділено  1,07 млн. грн.

Ці кошти будуть спрямовані на проведення робіт з визначення кількості та технічного стану гідротехнічних споруд, дощувальної техніки, протяжності трубопроводів, їх матеріалу та діаметру; підготовку проектної документації з метою визначення фактичної та залишкової вартості внутрішньогосподарських зрошувальних систем; складання кошторисної документації на роботи по відновленню зрошувальних систем тощо.

 У результаті незаконних дій на території регіону вже демонтовані трубопроводи меліоративних мереж на площі 40,8 тис. га, що складає понад 17 % від усіх наявних зрошуваних земель в області.

У спільну власність територіальних громад районів і області передано 56,2 тис. га внутрішньогосподарських меліоративних систем, що становить 35 % від загальної кількості. Подальше ж зволікання з процесом передачі внутрішньогосподарських меліоративних систем залишає підґрунтя для розкрадання та руйнації меліоративних фондів. За даними першого заступника начальника Головного управління агропромислового розвитку ОДА Анатолія Колеснікова, всього підлягають інвентаризації зрошувані землі в 110 господарствах на площі 119,9 тис. га.

- Інвентаризація внутрішньогосподарських зрошувальних систем - необхідний крок, який дозволить залучити кошти інвесторів для проведення реконструкції внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства, придбання дощувальної техніки, збільшення робочих місць та розвитку меліорації в області в цілому, - пояснив Анатолій Колесніков.

 


Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області