Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перший заступник Міністра закордонних справ України Антон Бутейко у рамках проведення святкових заходів з нагоди Дня Європи прибув до Запоріжжя із робочим візитом

19 травня 2005 - 11:20

За програмою візиту  він зустрівся із керівництвом облдержадміністрації, відвідав  виставку «Машинобудування. Металургія -2005» у ПС «Юність, поспілкувався із студентами і викладачами Запорізького національного технічного університету, побував у  Музеї історії Запорізького козацтва на Хортиці, провів пряму лінію в ефірі ТРК «Запоріжжя».Також пан Бутейко дав прес-конференцію представникам ЗМІ.

Голова  облдержадміністрації Юрій Артеменко теж взяв участь  у  цій прес-конференції. Він представив Першого заступника Міністра закордонних справ України  Антона Бутейка як дипломата і  людину, що має  власну  принципову позицію  і може відстояти її навіть ціною відставки. Як це сталося у вересні 2003 року, коли пан Бутейко подав у відставку у зв’язку з незгодою з політикою Президента України Леоніда Кучми, зокрема, з підписанням угоди про участь України в Єдиному  економічному просторі з Росією, Казахстаном і Білорусією, порушенням прав людини в Україні та за іншими мотивами. Крім того  Антон Бутейко є лідером – заступником голови Української народної партії.

Пан Бутейко у своїй вступній промові наголосив, що приїхав  роз’яснити  головну мету відзначення Дня Європи . Це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України, як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи. Зокрема, перший заступник Міністра закордонних справ  наголосив, що саме Україна  стала колискою сучасної європейської демократії, на яку тепер рівняється. Так. Перша конституція в Європі і навіть у світі була написана  у 1710 році Пилипом Орликом. І значно пізніше з’явилась конституція у США – 1787 рік. А потім – у  Франції у 1791 році. Тому Україні  варто лише відновити свій рух до демократичних стандартів. Головною метою відзначення в Україні дня Європи він  визначив формування позитивної громадської думки щодо євро інтеграційного курсу нашої держави, ознайомлення якомога ширшого кола  громадськості з європейськими цінностями та  традиціями, популяризацію загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді, залучення населення регіонів України до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС.

 

Антон  Бутейко відповів на запитання журналістів.

 

Запитання: - Скільки векторна зовнішня політика України?  Чим доведеться пожертвувати при вступі до  ЄС?

Відповідь:- Зовнішня політика України сьогодні багатовекторна. Втім, все ж  в ній  домінує євроатлантичний вектор. Переконаний, що ми й надалі розвиватимемо стосунки з Росією. Але стратегічно важливіший для нас саме євроатлантичний. Щодо наших втрат при вступі до ЄС,  нам дійсно доведеться пожертвувати, проте, «пожертвувати» саме в лапках, бо йдеться про такі речі, яких  таки варто  позбутись. А саме: антидемократичного режиму, антидемократичної практики стосовно порушень прав людини, утисків стосовно ЗМІ, темників, практики заборгованості  з виплати  заробітної плати, безправ’ям населення,  капіталовкладеннями в офшорних зонах  і таким іншим. Демократичні європейські стандарти цього не допускають. Держава буде працювати у рамках верховенства права.

 

Запитання: -  Ви були противником  вступу України до ЄЕП. Яку небезпеку для нашої держави   в цьому вбачали?

Відповідь: -ЄЕП – це політично спрямоване підпорядкування України Росії. Фактично -  втрата автентичності нашою державою. Саме проти цього я виступав категорично. Адже йшлося про створення наддержавного  органу влади на рівні віце-прем’єр-міністрів, рішення якого буде обов’язковим для всіх членів цієї спільноти. І нам нав’язувалися ці рішення через голови Верховної Ради, Уряду. До  того ж  пропонувалось, щоб 80% голосів залишалось таки за Росією, і лише 20%  - за всіма іншими членами ЄЕП разом.  Не останній фактор і необхідність спілкуватись російською мовою. Але у світі сьогодні спілкуються іншими європейськими мовами.

 

Запитання:- А що вступ у НАТО дасть Україні?

Відповідь:- Ми маємо конкурентоспроможну продукцію, зокрема , у виробництві військової та іншої високотехнологічної техніки, такої, як  ракета «Зеніт». До речі. Сьогодні у спільному Російсько-Американсько-Українсько-Норвезькому проекті «Морський старт»  ця ракета виводить на орбіту до 12 комерційних супутників Землі.

Наші танки та літаки виграють  тендери в Азії, але ми навіть не можемо брати участь у аналогічних європейських  тендерах. Бо всі армії  країн НАТО озброюються технікою власного виробництва. Коли ж ми вступимо до євроатлантичної спільноти, то зможемо брати участь у їх тендерах і  конкурувати з ними на рівних. Наша промисловість запрацює з новою  подвійною силою. Зрозуміло, що буде таки висока конкуренція. Але у нас з’являться і нові можливості. Не вірте тій інформації про НАТО, яку розповсюджувала попередня влада.

 

Запитання:- З ким блокуватиметься на виборах 2006 року Українська народна партія?

Відповідь:- УНП була і залишається незламною опорою Президента  Ющенка у впровадженні в життя його програми. На останньому з’їзді партії розглядалися варіанти  подальших дій . Є  попереднє рішення  про те , що ми йтимемо на вибори або самостійно, або у блоці із спорідненими політичними силами. Остаточне рішення буде прийматись на черговому з’їзді восени. Поясню, чому ми не йдемо у Народний союз «Наша Україна», хоча  і будемо робити спільну справу. Тому  що ми сповідуємо конкретну ідеологію - націонал-демократично, яка відрізняється  від ідеології «Нашої України» - ліберальної. Ми намагаємось зберегти повний  політичний спектр  в Україні. У нас різні політичні платформи. Наприклад,  обрання лідерів передбачається таємним голосуванням, тощо.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?