Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Дотримання закону в галузі поводження з твердими побутовими відходами – під пильним контролем влади та правоохоронців

12 жовтня 2012 - 12:20

Дотримання закону в галузі поводження з твердими побутовими відходами – під пильним контролем влади та правоохоронців

Заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук взяв участь у розширеному засідання колегії прокуратури області, яке пройшло під головуванням прокурора Запорізької області Олександра Кирилюка.

На сьогодні в області особливо гостро постає питання дотримання законності щодо поводження з твердими побутовими відходами, якому приділили особливу увагу на засіданні колегії.

За словами Олександра Кирилюка, ситуація щодо розміщення місць збору, сортування, утилізації та подальшого використання відходів негативно впливає на екологічний та соціальний стан в області.

За інформацією Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області, загальний обсяг промислових і побутових відходів в області становить понад 8 млн. тонн. Щороку у містах та селищах міського типу нагромаджується близько 2 млн. куб. метрів сміття, яке утилізують на 22 полігонах ТПВ.

З утворенням небезпечних відходів пов’язана виробнича діяльність 556 підприємств області, на яких упродовж 2011 року накопичилось 29,3 тис. тонн відходів І-ІІІ класів небезпеки.

Поточного року з обласного екофонду Державному управлінню охорони навколишнього середовища в Запорізькій області виділено 580,4 тис. грн. Ці кошти спрямовані на розробку обласної комплексної програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки, окремим розділом якої будуть передбачені заходи у сфері поводження з твердими побутовими відходами.

Крім того, з метою забезпечення дотримання належного санітарного стану населених пунктів області розпорядженням голови облдержадміністрації «Про забезпечення ліквідації несанкціонованих звалищ» запроваджено щомісячний моніторинг проведеної роботи за цим напрямом.

- Облдержадміністрацією спільно з групою іспанських компаній «HERA», починаючи з квітня поточного року, проводиться робота з упровадження екологічних проектів у галузі альтернативної енергетики – дегазації відходів на полігонах твердих побутових відходів області. Проект розрахований до 2030 року, щорічне скорочення викидів вуглецевого газу складає понад 14 тис. тонн, обсяг інвестицій – близько 43 млн. грн. У вересні компанія отримала відповідний реєстраційний номер проекту в Державному агентстві екологічних інвестицій України та розпочала проектні роботи. Також нині розглядається питання щодо впровадження інноваційних технологій цієї компанії під час будівництва нового полігону у Запоріжжі в районі с.Канцерівка, - зазначив Петро Гончарук.

За словами посадовця, наприкінці минулого року СП «Ремондіс-Запоріжжя» було запущено біогазовий енергетичний комплекс на першому полігоні ТПВ у Запоріжжі. Проект пройшов експертизу контролюючою організацією TUV NORD, зареєстрований в ООН (UNFCC) відповідно до рамкової конвенції ООН щодо змін клімату, а також був зареєстрований у Державному агентстві екологічних інвестицій України.

- Нині діючі полігони заповнені більш, ніж на 90%. Цілком імовірно, що впродовж двох років вони повністю вичерпають свої можливості. Саме тому облдержадміністрація вживає всі необхідні заходи для оперативного вирішення цієї проблеми, - зазначив Петро Гончарук.

За результатами обговорення прийнято рішення, яким затверджені заходи, спрямовані на покращення стану законності у сфері поводження з відходами.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров