Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

З робочим візитом на Запоріжжі побував віце-прем’єр-міністр України Микола Томенко

11 липня 2005 - 10:37

Ю.Артеменко та К.Сушко провели гостя Тарасовою стежкою, показали будівельний майданчик майбутнього історико-етнографічного комплексу „Запорозька Січ”, відвідали Святилище – місце поклоніння богам древніми хортичанами.

Після цікавої подорожі стежками древньої і вічно юної Хортиці у конференц-залі музею Микола Томенко дав прес-конференцію для журналістів центральних і місцевих ЗМІ. У вступному слові віце-прем”єр-міністр поділився своїми враженнями від побаченого, виклав підходи Уряду до питань відродження Хортиці, щодо проблеми будівництва мостових переходів через Дніпро у Запоріжжі.

- Для нас важливо, щоб роботи, які почалися на Хортиці, мали комплексний і стратегічний характер, - підкреслив М.Томенко. – Історія Києва та інших регіонів вчить, що без системного концептуального підходу нема сенсу розпочинати роботи. Під час розмови з Костянтином Івановичем ми дійшли згоди про будівництво спочатку малого кола Хортиці, яке ми з вами обійшли. Воно включатиме сім чи більше туристичних маршрутів, починаючи від древнього Святилища і закінчуючи отцями-засновниками заповідника, сучасним музеєм історії.

Дуже цікава ідея із створенням Тарасової стежки. Це поєднання історії, енергетики острова. Адже ми повинні враховувати, що Хортицю відвідуватимуть не лише історично настроєні паломники, а й звичайні туристи, туристи-іноземці, які пізнаватимуть історію і культуру всієї України. І робити це через асоціацію із знаменитими людьми, які топтали цю землю, - досить  вдало.

Думаю, той маршрут, який ми пройшли, згодом запрацює, заграє у різнокольоровому вимірі української історії.

Щодо фінансування робіт – потрібно визначити пріоритети. Мені приємно, що Костянтин Іванович мислить стратегічно. Ми говорили з ним, переконував Юрій Анатолійович мене (Артеменко – прим. Прес-служби) і разом відстоювали в Уряді обсяг фінансування. Спочатку був мільйон, а потім вийшли на п”ять. Активно відгукнулися на ініціативу Президента України бізнесмени, трудівники різних регіонів. Сьогодні варто подумати над створенням дієвого громадського контролю за витрачанням цих коштів, щоб ні в кого не було спокуси вкрасти народні кошти. Особливо хочу підкреслити, що генеральна лінія Президента, Уряду, місцевої влади і генерального директора заповідника – всі кошти підуть на будівництво, жодної копійки вкрасти нікому не вийде!

Необхідно в літньо-осінній період максимально провести стартовий обсяг робіт, щоб туристи були свідками розгортання будівництва комплексу на Хортиці.

Торкнувшись концепції відтворення Запорозької Січі, М.Томенко підкреслив: „Я достатньо поїздив по світу, щоб підтримувати вузькі академічні заклади. Ми повинні мислити і категоріями масової культури, і туризму. Треба знайти компроміс між історією та реальним життям і спокійно вести роботу. Бо якщо будемо шукати точні карти, то дискусія затягнеться на сторіччя. Моя позиція: на треба боятися, що ми десь переступимо елементи масової культури чи елементи туристичні і відійдемо від академічної науки. Бо наука – то точні відомості, а не просто гіпотези.

А в зимовий період просунути наукову, просвітницьку роботу. Я зі свого боку обіцяю, як тільки ми завершимо структурне формування туристичної служби, потурбуватися про включення Хортиці до загальнонаціональних туристичних маршрутів... Я дуже задоволений, що Хортиця почала жити”.

Насамкінець віце-прем’єр-міністр виклав свою точку зору з приводу будівництва мостів через Дніпро у Запоріжжі. М.Томенко запропонував провести дискусію у місцевих ЗМІ, зваживши „за” і „проти” різних варіантів будівництва. І з фінансової сторони теж, так як кошти необхідні величезні.

„Я сторонник не заборони будівництва, а альтернативного варіанту, зауважив віце-прем’єр-міністр. – Якщо ми проводимо справжню дискусію, тоді я за те, про це ми радились з губернатором, щоб у Запоріжжі вперше провести консультативний референдум. Я готовий залучити до нього експертів і спеціалістів. Але його ефективність визначатиметься попередньою дискусією, якщо кожен житель міста чітко знатиме про альтернативні варіанти. Треба чітко зважити всі аспекти: економічні, історичні, екологічні. Треба більше інформації, більше реальної дискусії – і ми вихід знайдемо”.

М.Томенко відповів на численні запитання журналістів. Зокрема, на запитання як будуть вирішуватися екологічні проблеми Запоріжжя, адже без цього важко сподіватися на потік туристів на Хортицю, віце-прем’єр відповів, що саме ці питання передбачає програма входження України до Світової організації торгівлі. Добрий приклад подає Алчевський металургійний комбінат, який першим в Україні взявся реконструювати виробництво за європейськими стандартами.

Цією важливою проблемою у Запоріжжі повинні опікуватися і обласна і міська влада.

Відносно заяви Президента України, який недавно теж побував на Хортиці, про неодмінну допомогу легендарному острову, яка надійде й з  інших регіонів, М.Томенко повідомив, що до підтримки Хортиці вже підключилися трудівники Києва, Сумщини. Заклик неодмінно знайде відгук і в інших регіонах.

На запитання як віце-прем’єр оцінює свою роботу за минулі півроку, Микола Володимирович відповів: „Швидше добре, ніж погано”.

Після прес-конференції високий гість разом з губернатором і ген директором музею відвідали плавневу частину Хортиці. М.Томенко провів також „пряму лінію” на радіостанції „Великий Луг”. А увечері Микола Володимирович від імені Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко вітав учасників Першого міжнародного фольклорного фестивалю „Сила України”, який фінішував на Запоріжжі.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 216 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області