Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Швидка допомога з нового року працюватиме в звичайному режимі

9 листопада 2012 - 13:42

Швидка допомога з нового року працюватиме в звичайному режимі

З 1 січня нового року набуває чинності закон про реформування системи швидкої медичної допомоги.  Про суть реформи, її етапи та мету журналістів під час брифінгу поінформували начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Андрій Запорожченко та начальник управління охорони здоров’я Запорізького місьвиконкому Надія Севальнєва.

Як повідомив Андрій Запорожченко, починаючи з серпня, коли Президентом України закон був підписаний, в області почали впроваджувати відповідні заходи. Зокрема, проведено аудит та інвентаризацію в системі швидкої допомоги, завершується робота над формуванням плану-графіка створення мережі екстреної медичної допомоги. 

- Суть реформи полягає в тому, щоб централізувати та уніфікувати систему надання невідкладної медичної допомоги. Для цього створено обласний центр екстреної медицини, якому будуть підпорядковані всі підстанції швидкої допомоги в регіоні. Ми плануємо в грудні винести на розгляд сесії обласної ради питання про згоду на прийняття у власність територіальної громади області всіх підстанцій швидкої допомоги – їхнього майна, обладнання, персоналу.  Після позитивного рішення місцеві ради міст і районів мають погодити питання передачі, чим і завершиться процес централізації. Його наслідком стане створення  системи екстреної медицини з єдиним дипетчерським центром,  яка буде централізовано фінансуватися з обласного бюджету, - пояснив Андрій Запорожченко.

Надія Севальнєва поінформувала про особливості реформування в місті Запоріжжя. Справа в тому, що підстанції швидкої допомоги функціонують разом зі стаціонарними лікувальними закладами, а передачі підлягають тільки перші. Тож їх треба розділити, провести консультації з профспілками щодо переведення персоналу, що займе певний час. За її словами, ця робота має бути завершена до кінця поточного року. А загалом всі етапи реформування швидкої допомоги розраховані до кінця 2013 року.

За словами посадовців, така централізація  дозволить забезпечити якість, своєчасність і доступність надання невідкладної медичної допомоги. Важливою новацією реформи є положення про екстериторіальність, яке знімає адміністративні перешкоди. Тобто, якщо людина, яка потребує медичної допомоги, знаходиться в районі А, а  ближче до неї перебуває бригада з району Б, то вона й надасть необхідну допомогу. Таким чином  забезпечується принцип своєчасності, можливість вкладання в норму прибуття карети медичної допомоги до пацієнта: 10 хвилин для міста, 20 хвилин – для сільської місцевості.

Також керівники галузі охорони здоров’я звернули увагу на те, що процес реформування супроводжується чутками, недостовірною інформацією і як наслідок – нерозумінням справжнього стану речей.

- І 31 грудня, і 1 січня нового року швидка допомога працюватиме в звичайному режимі. Всі працівники вийдуть на свої робочі місця – в плані дислокації підрозділів нічого не змінюється. Змінюється тільки система адміністративного підпорядкування, переходячи під централізоване управління екстреної медичної допомоги, - запевнив Андрій Запорожченко.

 Довідково: згідно з аудитом забезпечення  області  бригадами швидкої медичної допомоги складає 161,75 при нормі 180, загальна потреба – 19 бригад  ШМД, у тому числі в містах – 17, у районах – 2. Фактична кількість машин швидкої допомоги – 171 при нормі 224. Потреба складає 53 машини, у тому числі в містах – 40, у районах – 13.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання