Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Тристороння рада взялася за подолання дефіциту кваліфікованих робітників

16 листопада 2012 - 15:17

Тристороння рада взялася за подолання дефіциту  кваліфікованих робітників

Заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гамов провів засідання тристоронньої соціально-економічної ради.

На порядку денному розглянуто два питання - вдосконалення професійно-технічної освіти та реформування житлово-комунального господарства.

Перше питання порушено за ініціативи обласної федерації роботодавців. Як пояснив її голова  Петро Ванат, нині в області відчувається дефіцит кваліфікованих робітничих кадрів.

Детальніше з особливостями  розвитку профтехосвіти в регіоні учасників заходу ознайомив начальник управління освіти і науки ОДА Олександр Вєрозубов. За словами посадовця у поточному навчальному році професійно-технічними навчальними закладами буде випущено 5926 молодих кваліфікованих робітників. Очікувана зайнятість у порівнянні з 2011 роком зросте на 1,2%  і складе  93,5%.

Враховуючи потреби ринку праці, в поточному році збільшена кількість студентів на будівельні спеціальності, а також металургійного та електротехнічного виробництва. Разом з тим, у зв’язку з відсутністю замовників на 12% зменшився набір на навчання фахівців сільського господарства.

Серед нагальних проблем галузі – організація проходження платної виробничої практики на підприємствах. Не всі роботодавці бажають платити  молодим і ще  некваліфікованим  робітникам.

Крім того, не вирішені проблеми з надання першого робочого місця, потребує оновлення матеріально-технічна база, особливо в закладах, які навчають машинобудівним спеціальностям.

У ході обговорення виступаючі зійшлися на думці, що доцільно провести комплексний моніторинг потреб у фахівцях, що готуються професійно-технічними навчальними закладами. Також необхідно узгоджувати з роботодавцями тематику курсових та дипломних робіт учнів, включити представників підприємств до складу державних екзаменаційних комісій.

- Майбутнє нашого промислового та індустріального регіону залежить від того, наскільки якісно ми зуміємо врегулювати це питання. Вкрай важливо не тільки зберегти трудовий потенціал області, але й примножити його, забезпечити відповідність робітників потребам ринку праці, - резюмував Андрій Гамов.

Щодо реформування житлово-комунального господарства учасники заходу заслухали доповідь начальника управління ЖКГ ОДА Максима Шахова. Посадовець зупинився на основних напрямках Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2011 – 2014 роки та Програмі модернізації комунальної теплоенергетики регіону на 2011-2015 роки. Також  порушувалися проблемні питання функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

СБУ викрила «суддю» з Мелітополя, яка виносила сфабриковані вироки місцевим мешканцям

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки