Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ємельяненко: «Тільки спільними зусиллями органів влади, правоохоронних органів та громадськості ми зможемо знизити рівень злочинності»

22 листопада 2012 - 17:42

Віктор Ємельяненко: «Тільки спільними зусиллями органів влади, правоохоронних органів та громадськості ми зможемо знизити рівень злочинності»

Стан виконання Комплексного плану заходів щодо профілактики правопорушень у Запорізькій області на 2011-2015 роки розглянули учасники колегії облдержадміністрації, яку провів перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко.

- На сьогодні в області діє сім регіональних програм, спрямованих на покращання взаємодії органів виконавчої влади з правоохоронними органами з питань  забезпечення законності та правопорядку, захисту прав і свобод громадян, безпеки дорожнього руху. Одне із ключових питань - поліпшення матеріально-технічної бази правоохоронних органів і судів. З цією метою у поточному році з обласного бюджету ГУМВС України в Запорізькій області виділено 2,6 млн. грн., прокуратурі області – 1,2 млн. грн., УСБУ в Запорізькій області – 250 тис. грн., - повідомив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, за дев’ять місяців 2012 року в області на 3% зменшилась кількість злочинів з нанесенням тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі зі смертельними наслідками – на 41,7%, зґвалтувань – на 92,8%, пограбувань – на 2,3%.

- Не дивлячись на те, що є позитивні тенденції, загальна ситуація в області погіршується, адже рівень злочинності становить 120,4 випадки на 10 тис. населення і у порівнянні з минулим роком збільшився на 7,5 випадків. З урахуванням середнього показника по Україні, який складає 83,6 випадків на 10 тисяч населення, у загальноукраїнському рейтингу Запорізька область посідає 25 місце, - повідомив Віктор Ємельяненко.

За дев’ять місяців поточного року на 6,1% збільшилась кількість злочинних посягань, кількість скоєних тяжких та особливо тяжких злочинів - на 7,7 %. У структурі злочинності питома вага тяжких та особливо тяжких злочинів залишилась без змін і складає 36,9%. На 16,1% збільшилась кількість скоєних умисних вбивств. Кількість вчинених розбоїв залишилась на рівні минулого року, але зросла кількість крадіжок на 11,3%, у тому числі особистого майна - на 12,2%, шахрайств - на 24%, фактів хуліганства - на 3,1%.

Поточного року викрито 203 злочини з ознаками кримінальної корупції, в тому числі 112 – скоєних службовими особами органів влади, державного управління та місцевого самоврядування та керівниками комунальних підприємств, 70 – службовими особами контролюючих органів  та 21 іншими категоріями осіб.

Серед найсерйозніших проблем є скоєння злочинів особами, які раніше вчиняли злочинні дії (їхня кількість зросла на 19,5%), а також особами в стані алкогольного сп’яніння - на 8,3%.

Разом з тим, одна з найбільш позитивних тенденцій поточного року – це зниження рівня підліткової злочинності з 703 злочинів за 9 місяців 2011 року до 591 за аналогічний період поточного року. Підлітками, які не досягли віку кримінальної відповідальності, скоєно 48 злочинів.

Серед завдань влади у напрямку боротьби зі злочинністю на наступний рік - встановлення систем відеоспостереження за станом дотримання правопорядку та забезпечення безпеки громадян у місцях масового скупчення та на вулицях населених пунктів області. Окрема увага приділятиметься продовженню роботи щодо освітлення вулиць, і не лише у містах та районних центрах, а й у сільських населених пунктах. Серед першочергових завдань також своєчасне виявлення неблагополучних сімей, перевірка умов утримання та виховання в них неповнолітніх.

- Ми повинні проводити детальний моніторинг ризиків виникнення всіх форм насильства серед дітей та учнівської молоді, визначення їх причин та розроблення індивідуальних програм психолого-педагогічного супроводу. Необхідно залучати дітей, сім’ї яких опинилися в складних життєвих обставинах, до громадської, клубної, гурткової роботи та позашкільної освіти. Особливо важливо посилити взаємодію та координацію дій місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, інших причетних державних структур, громадських об’єднань і формувань щодо профілактики правопорушень та зниження рівня злочинності, - підсумував Віктор Ємельяненко.

Наразі вже підготовлено проект розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про заходи щодо активізації роботи місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, спрямованої на попередження правопорушень у Запорізькій області», який отримали члени колегії для ознайомлення та надання пропозицій. Після обговорення та доопрацювання проект розпорядження буде подано голові обласної державної адміністрації на затвердження.  

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів