Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На часі - погашення заборгованості із зарплати та її легалізація

23 листопада 2012 - 15:31

На часі - погашення заборгованості із зарплати та її легалізація

Про стан оплати праці в області та погашення заборгованості з виплати заробітної плати за 9 місяців 2012 року на засіданні колегії обласної державної адміністрації поінформував заступник голови ОДА Андрій Гамов.

Зокрема, посадовець озвучив невтішні показники: якщо на початок поточного року борги із заробітної плати становили 48,7 млн. грн., то станом на 1 жовтня ця сума збільшилася на 24% і складала 60,6 млн. грн.

Нині ж ситуація суттєво покращилась, адже завдяки особистому втручанню керівника регіону Олександра Пеклушенка у вирішення проблемних питань державного сектору економіки вдалося значно скоротити заборгованість на ДП «Радіоприлад», а КП НВК «Іскра» - взагалі її ліквідувати.

За 9 місяці 2012 року середньомісячна заробітна плата в області збільшилась на 13,6% і складала  2890 грн. Разом з тим, середня зарплата по країні сягає 2975 грн., що на 3% вище середньо-обласного показника. Досить високий рівень заробітної плати в області забезпечили підприємства гірничо-металургійного комплексу, виробництва транспортних засобів та устаткування, виробництва і розподілення електроенергії, газу та води.

У той же час рівень заробітної плати нижчий, аніж середньогалузевий по Україні зафіксовано в сільському господарстві, будівництві, транспорті, торгівлі, у працівників фінансової діяльності.

На переконання посадовця, одним з основних шляхів підвищення офіційного рівня заробітної плати є виведення «з тіні» відносин у сфері зайнятості та оплати праці. Викликає стурбованість і режим неповного робочого часу, який іноді запроваджують керівники підприємств. Ситуацію ускладнює ще й те, що за формальними ознаками використання неповної зайнятості не є порушенням трудового законодавства. Однак важко повірити, що в Запоріжжі водій маршрутного таксі погодиться працювати за 800 грн. на місяць, які він отримує офіційно.

Керівники територій, де зарплати традиційно нижчі за середньо-обласний показник отримали ряд зауважень від першого заступника голови обласної державної адміністрації Віктора Ємельяненко.

- Питання погашення заборгованості із зарплати та її легалізація – одні з найбільш важливих у нашій роботі. Виконання цих завдань вимагає від нас послідовності та узгодженості дій всіх учасників процесу. Роботу керівників територій, які не можуть забезпечити позитивної динаміки у цих питаннях неможливо назвати ефективною, - резюмував Віктор Ємельяненко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів