Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реалізація національних проектів України забезпечить розвиток територій

29 листопада 2012 - 10:51

Реалізація національних проектів України забезпечить розвиток територій

Засідання за круглим столом на тему: «Діяльність Держінвестпроекту: нові підходи та можливості» відбулося у виставковому центрі «Козак-Палац». Учасниками заходу стали заступник директора Департаменту національних проектів України Володимир Сабатюк, начальник управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності обласної державної адміністрації Вадим Міщанин,  директор Запорізького регіонального центру з інвестицій та розвитку Сергій Дорошенко.

- В умовах ринкових відносин для нас важливого значення набуває реальне інвестування, без якого немислиме оновлення та відтворення виробничого потенціалу, і як наслідок виробництво конкурентоспроможної продукції. Саме тому сьогодні така увага приділяється впровадженню національних проектів та залученню інвестицій, - зазначив, відкриваючи захід, начальник управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Вадим Міщанин.

Про особливості впровадження національних проектів учасників заходу поінформував керівник Запорізького регіонального центру з інвестицій та розвитку С. Дорошенко.

Як відомо, в країні визначено п’ять напрямків реалізації національних проектів - «Нова енергія», «Нова якість життя», «Нова інфраструктура», «Олімпійська надія 2012», «Агроперспектива». Запорізька область долучилась до реалізації  тільки  деяких з них – «Нова якість життя» (створення перинатального центру, реалізація програми «Якісна вода» та «Вчасна допомога»), «Нова енергія» (будівництво Ботієвської, Приморської та Бердянської вітроелектростанцій, реалізація проекту «Теплий дім» у м. Бердянськ), а також планується співпраця в реалізації проектів напрямку «Агроперспектива» (програми «Село майбутнього» та «Відродження скотарства»).

Крім того, Державне  агентство з інвестицій та управління національними проектами України затвердило нові напрямки – «Технополіс», «Індустріальні парки України», «Зерно України» та «Зелені ринки».

Важливо, що в основу інвестиційної моделі закладається довгострокова стратегія розвитку території з чітко визначеними стратегічними та інвестиційними пріоритетами, узгодженими за часом та джерелами фінансування.

Серед основних критеріїв відбору проектів залишаються: відповідність стратегії розвитку регіону, важливість та актуальність розв’язання проблеми, економічна ефективність, доступність фінансування, технічна можливість реалізації, мультиплікаційний ефект, генерація надходжень до бюджету, вплив на громаду, соціальний та екологічний ефект.

При цьому на регіональний центр з інвестицій та розвитку покладаються конкретні завдання: забезпечення підготовки та реалізації проектів за принципом “єдиного вікна”, допомога в реалізації складових національних та пріоритетних  інвестиційних проектів регіону, ресурсне забезпечення інвестиційного розвитку регіону, маркетинг територій.

У рамках заходу також були обговорені результати роботи єдиного інвестиційного вікна, яке функціонує в області.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів