Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Під головуванням Юрія Артеменка відбулася колегія облдержадміністрації, яка проаналізувала результати роботи місцевих органів влади області за підсумками соціально-економічного розвитку у першому півріччі 2005 року

29 липня 2005 - 17:21

З доповіддю виступив голова облдержадміністрації

 Юрій Артеменко.

 

Шановні учасники наради!

 

Кабінетом Міністрів України   підбито підсумки роботи влади за перше півріччя 2005 року в контексті виконання завдань економічної і соціальної політики Уряду.

Як відзначив Президент, “при достатньо щедрій соціальній політиці вдалося утримати високі макроекономічні показники”.

Аналогічно можна оцінити і загальні  результати в економіці Запорізької області.

 

У  першому півріччі  забезпечено  зростання  в  усіх основних сферах.

 

Реальний приріст  у промисловості  в порівнянні з першим півріччям  2004 року склав  9,2 %.  Цей показник майже вдвічі вищий, ніж по Україні (5%) і  найвищий серед індустріальних регіонів (таких як Дніпропетровська область – на 8,4%, Луганська – на 4,5%, Донецька – скорочення на 7,4%).

 

Обсяг валової продукції  сільського господарства збільшився на 23,7 %.

 

Зберігається тенденція зростання як внутрішніх, так і зовнішніх інвестицій в економіку області.

 

За I квартал обсяг капіталовкладень збільшився на 11,1 % (інформація за І півріччя  буде лише 15 серпня).

 

Відновлено динаміку зростання прямих іноземних інвестицій. Якщо протягом  першого кварталу  їх загальний обсяг  скоротився на 1,3%,  то за 6 місяців ми отримали приріст  до початку року на $27,5 млн. дол., або на 2,5%.

 

Обсяг експорту товарів зріс на  27,9%, імпорту – на 47,5 %. Оборот роздрібної торгівлі збільшився у фактичних цінах – на 46,1%,  у порівнянних - на 25,5%.

 

Середня заробітна плата підвищилась  на 26,6%, реальна – на 9,4%.

 

Доходи зведеного бюджету області зросли на  441,4  млн. грн.,  або на 42,8 %, прибуток прибуткових підприємств (за 5 місяців) – на 8,2%.

 

У І півріччі створено 23,7 тис. нових робочих місць із запланованих на рік 43 тис., тобто програму виконано на  55,2 %.

Таким чином, підсумки економічного і соціального розвитку області в першому півріччі поточного року в цілому виглядають досить переконливо.

 Разом з тим за підсумками моніторингу результатів діяльності  облдержадміністрацій з питань соціально-економічного розвитку за перше півріччя 2005 року  Запорізька область посіла лише 16 місце серед 27 регіонів.

При цьому у порівнянні з даними за 5 місяців рейтинг області погіршився на 3 позиції (було 13 місце), а відносно 2004 року ми підвелися  на 2 “сходинки”.

 У числі регіонів-лідерів за підсумками І півріччя -  м. Київ, Дніпропетровська і Київська області.  Три останніх місця посіли Кіровоградська, Чернігівська і Житомирська області.

 

Серед 32 показників, за якими проводиться моніторинг, наша область по 11 показниках, тобто кожному третьому, увійшла до першої десятки регіонів.

 

В основному це показники бюджетної сфери, інвестиційної діяльності і соціального розвитку.

 

Так, за  абсолютним приростом доходів місцевих бюджетів (без трансфертів) на одного мешканця  наша область посіла   8 місце в Україні: приріст до аналогічного показника минулого року склав 45,5 грн.

 

По співвідношенню доходів місцевих бюджетів (без трансфертів) і видатків (включаючи трансферти) за підсумками 5 місяців ми на 6 місці.  Коефіцієнт покриття склав 0,72 при середньому по Україні 0,66.

 

Область посіла 3 місце по   видатках на охорону здоров`я на одну особу, сума яких за 5 місяців  склала  92,6 грн. – на 9,1 грн. більше, ніж у середньому по Україні.

 

За обсягом освоєних інвестицій в основний капітал на особу (267,6 грн.) наш регіон – на 7 місці,  обсягом прямих  іноземних інвестицій на одного мешканця – на 3  місці (254,6 дол. США).

 

Наша область також посіла 6 місце серед регіонів за темпом зростання обсягу інвестицій в житлове будівництво - 117,5%.

 

Серед соціальних результатів ми увійшли до першої десятки регіонів по таких показниках, як:

 

-приріст середньомісячної номінальної заробітної плати, яка збільшилась проти аналогічного рівня минулого року на 166 грн. (10 місце);

 

- частка працівників, яким було нараховано заробітну плату нижче прожиткового мінімуму (за даними  березня п. р.) -  34,9% проти 41,4%  по Україні (4 місце серед регіонів);

 

 - область посіла  5 місце за темпом зростання заборгованості із виплати заробітної плати, сума якої на 1 липня цього року склала 39,6 млн. грн. У порівнянні з І кварталом цього року темпи зростання боргу дещо уповільнились:  10,9% проти 13,7%. 

 

Для довідки: по Україні приріст заборгованості із виплати заробітної плати за І півріччя склав 20,7%.

 

Ми також  посіли  одні з найвищих позицій у всеукраїнському   рейтингу  за показниками:

 

- абсолютного приросту обсягу роздрібного товарообороту на одну особу - на 297,4 грн. до  І півріччя минулого року (3 місце);

 

-скороченню кількості зареєстрованих злочинів - на 16,5% у порівнянні з аналогічним рівнем 2004 року  (2 місце).

 

По 10 із 32 показників моніторингу наша область продемонструвала з 11 по  19 результат.

 

І, нарешті, останні позиції  – з 20 по 27 місце - ми посіли по  11  показниках. Саме вони позначились на достатньо низькому загальному рейтингу області за перше півріччя (16 місце) і його погіршенні в порівнянні з результатами 5 місяців (13 місце).

 

Одразу хочу зазначити, що серед цих показників  відверто негативний характер мають лише 5.  Це зростання збитку збиткових підприємств – на 23,7% (20 місце), питома вага збиткових підприємств – 39,9% (20 місце), зниження (за експертною оцінкою Держкомстату) кількості малих підприємств – на 0,5% (21-22 місце), рівень оплати населенням житлово-комунальних послуг – 86,5% (останнє 27 місце) і показник викидів шкідливих речовин в атмосферу на одного мешканця – 35,3 кг за І квартал (23 місце).

 

Інші показники цієї групи, наприклад, темп зростання прибутку прибуткових підприємств – 108,2% ( 20 місце), темп зростання реальної заробітної плати – 109,4% (27 місце), свідчать про збереження позитивної динаміки, але темпи приросту суттєво відстають від  зростання по інших регіонах.

 

Так виглядають підсумки  роботи області за всеукраїнським моніторингом.

 

Безумовно,  усі території  регіону – 5 міст обласного значення і 20 районів - внесли свій вклад (позитивний або негативний) у загальний результат.

 

Щойно головним управлінням економіки підбито підсумки рейтингу соціально-економічного розвитку міст і районів області за І півріччя поточного року,  результати якого  є головною темою нашої  наради.

 

Нагадаю: комплексна оцінка (або рейтинг) соціально-економічного розвитку міст і районів області здійснюється на базі методики, затвердженої розпорядженням голови облдержадміністрації від 22 жовтня 2004 року         № 463.

 

Щоквартальний рейтинг налічує 41 показник соціально-економічного розвитку та розраховується окремо для міст обласного значення і районів.

 

За підсумками І півріччя 2005 року лідирують:

 

 серед районів – Бердянський (голова райдержадміністрації – Бабаріка Анатолій Миколайович), Кам’янсько-Дніпровський (Ткаченко Олег Валентинович) і Приазовський (Долгий Євген Борисович);

 серед міст  –   Енергодар.

 

Останні три місця у рейтингу посіли райони  –  Якимівський (голова РДА - Уманський Володимир Григорович), Розівський (Ревут Володимир Федорович) та Великобілозерський (Біряк Василь Олексійович).

Серед   міст  на останньому місці - Токмак.

 

На екрані ви  бачите загальний результат рейтингу: райони-лідери на карті області виділені зеленим кольором, ті, що посіли останні 3 місця, - синім (діаграма 2).

 

Наступна картинка демонструє зміни, які відбулися у порівнянні з  результатами рейтингу за І квартал поточного року (діаграма 3).

 

 Зеленим кольором виділені райони, які суттєво поліпшили свої результати: Мелітопольський (з 12 на 5 місце), Кам`янсько-Дніпровський (з 4 на 2 місце) і Михайлівський  (з 9 на 6 місце).

 

Червоним кольором на карті позначені райони,   які найбільше  погіршили свій рейтинг: Куйбишевський (з 2 на 10 місце) і  Пологівський (з 7 на 13 місце), а також Гуляпільський (з 8 на 11 місце) і Чернігівський (з 14 на 17 місце).

 

Позиції решти районів у порівнянні з І кварталом  майже не змінилися.

 

Шановні колеги!

Загальний рейтинг соціально-економічного розвитку територій області за І півріччя  обумовлений результатами, які отримані у сфері економіки,  фінансів і бюджету, а також  з питань соціального розвитку.

Дозвольте зупинитися на основних показниках і почати з економіки, тому що одним із головних завдань на сьогодні є збереження  економічного зростання.

На діаграмі представлені темпи зростання обсягів промислового виробництва по територіях області у порівнянні з  відповідним періодом минулого року (діаграма 4).

 

Динаміка зростання спостерігається по 16 із 25 територій, з них по 11 - приріст промислового виробництва вищий, ніж у середньому по області – 9,2%.

 

Найбільш значних темпів досягнуто у районах: Кам’янсько-Дніпровському - у 2,1 раза, Куйбишевському – на 42,9%, Якимівському – на 36,6% і  Оріхівському – на 35,5%, а також у м. Токмак - на 75,7%,

 

Спад виробництва спостерігається по 9 територіях, найбільше скорочення за підсумками І півріччя відзначено у промисловому секторі районів: Веселівського - на 85,3%, Чернігівського - на 31,9% і Пологівського - на 30,2%.

 

За груповим рейтингом промислового розвитку за І півріччя 2005 року (з урахуванням показників реалізації промислової продукції на одного мешканця)  на першому місці – м. Запоріжжя і Василівський район, останні місця посіли  м. Мелітополь і Великобілозерський район.

 

Результати, які отримані в І півріччі у тваринницькому секторі сільського господарства, наочно демонструють наші можливості у вирішенні актуального завдання насичення споживчого ринку тваринницькою продукцією і  утримання стабільної цінової ситуації.

             

Обсяг реалізації м’яса по всіх категоріях господарств за І півріччя зменшився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 11,9%, виробництва молока – на 0,2%, обсяги виробництва яєць – зросли на 11,9%.

 

На діаграмі показані темпи зростання реалізації м’яса по сільгосппідприємствах (діаграма 5).

 

При загальному прирості на 2,5% скорочення обсягів спостерігається в сільгосппідприємствах більшості районів - 14. Найбільш значне зниження – на 30%-66% – у Василівському, Токмацькому, Розівському, Запорізькому, Пологівському, Якимівському та Оріхівському районах.

 

На цьому негативному фоні слід відзначити найкращі результати, які отримані в сільгосппідприємствах Чернігівського району, де  реалізація м’яса зросла на 77,8%, а також  у Михайлівському, Приазовському і Новомиколаївському районах.

 

Наступна діаграма демонструє ситуацію у виробництві молока по сільгосппідприємствах (діаграма 6).

 

Як видно, обсяги виробництва молока зменшились в сільгосппідприємствах усіх районів крім Кам’янсько-Дніпровського, Бердянського та Приморського. У цих районах найбільше зросли і надої молока.

 

Найбільш значне зниження виробництва молока – на 42% відбулося в Оріхівському і Новомиколаївському районах.

 

Отримані результати з виробництва продукції тваринництва  безпосередньо пов’язані з ситуацією з поголів’ям та показниками продуктивності (середньодобові прирости ваги великої рогатої худоби та свиней).

 

У порівнянні з аналогічним рівнем минулого року поголів’я великої рогатої худоби в сільгосппідприємствах зменшилося на 17,7 %, в т.ч. корів – на 22,1%.

 

Найбільше скорочення поголів’я відбулося у сільгосппідприємствах Оріхівського, Розівського, Василівського, Запорізького, Якимівського, Токмацького, Новомиколаївського і ряді інших районів – саме тих, які найбільш суттєво зменшили виробництво тваринницької продукції.

 

На діаграмі можна побачити значний розрив у показниках чисельності поголів’я худоби на 100 гектарів сільгоспугідь: найбільший показник - у Запорізькому районі – 20,6 умовних голів, найнижчий - у Розівському – 2,8 умовних голів  (діаграма 7).

 

Наступні діаграми – це показники продуктивності (діаграми 7 і 8).

 

Найвищих показників середньодобових приростів  ваги великої рогатої худоби та свиней досягли сільгосппідприємства Кам’янсько-Дніпровського та Приазовського районів. Значно відстають від середньообласних показників Новомиколаївський, Запорізький, Василевський, Вільнянський та Пологівський райони.

 

За груповим рейтингом результатів у сільському господарстві (сектор тваринництва) до трійки лідерів увійшли Кам’янко-Дніпровський, Приазовський і Бердянський райони.

Останнє місце посів Розівський район.

 

Результати роботи економіки територій демонструє рейтинг у сфері фінансів і бюджету.

 

На екрані представлені темпи зростання (або зниження) збитків збиткових підприємств по містах і районах області (діаграма 8).

 

У цілому по області сума збитків збиткових підприємств зросла у порівнянні з аналогічним рівнем минулого року на 23,8%. Нагадаю:  це один із 9 показників, які найбільш негативно позначились на рейтингу Запорізької області за І півріччя цього року (20 місце серед регіонів України).

 

Зменшили обсяги збитків у порівнянні з аналогічним рівнем минулого року лише  9 територій (найбільше – міста Токмак і Енергодар,  райони Токмацький, Чернігівський і Новомиколаївський). Суттєво зросли суми збитків збиткових підприємств м. Бердянськ – на 96%, м. Запоріжжя – на 29%, а також Запорізького, Розівського, Куйбишевського та Приазовського районів.

 

Діаграма 9.

Питома вага збиткових підприємств в загальній їх кількості по 16 територіях перевищує середньообласний показник (39,9%). Найвища частка збиткових підприємств серед міст – в Енергодарі – 62,1%, по районах -  у Михайлівському (83,3%), Якимівському і Новомиколаївському (по 75%).

 

Протягом І півріччя  до загального фонду місцевих бюджетів області надійшло  480 млн. грн. доходів, або на 21,7 % (85,6 млн.грн.) більше, ніж за відповідний період минулого року. План надходжень за період виконано на 100,5%, завдання  року  – на 45%.

 

Діаграми 10,11.

 

Зросли обсяги доходів місцевих бюджетів по усіх територіях, що демонструє діаграма, найбільше у Чернігівському районі - у 2,3 раза, Запорізькому - на 71,2% і Веселівському - на 68,3%.

 

Діаграми 12, 13.

План надходжень за період не виконано по містах Мелітополю, Енергодару і Токмаку, серед районів – по Якимівському, Великобілозерському, Чернігівському і Новомиколаївському.

 

Виконання річного плану доходів місцевих бюджетів нижче середньообласного показника по 10 територіях.

 

Більш ніж на 50% виконали річний план райони:  Веселівський (58,3%), Вільнянський (54,1%) і Запорізький (53,8%). Найгірший стан – у Якимівському районі (34,6%) і м.Токмак (35,7%).

 

Діаграма 14.

Загальна сума недоїмки до місцевих бюджетів на 1 липня поточного року складає 20,3 млн. грн. По відношенню до річного плану надходжень найбільш значна частка недоїмки в  Бердянському (34,7%) і Веселівському (21,6%) районах, а також у м. Бердянськ (4,5%) -

 

Спостерігається значне коливання бюджетної забезпеченості (з власних доходів) у розрахунку на одного мешканця, яка за 6 місяців п. р. по містах обласного значення є максимальною (521,9 грн.)  у м.Енергодар, мінімальною (98,4 грн.) – у м.Токмак. По районах найбільше значення ( 144,1 грн.) у  Пологівському, найменше (59,8 грн.) – у  Михайлівському.

 

За груповою оцінкою результатів у сфері фінансової діяльності та бюджету за І півріччя 2005 року перше місце посіли: серед міст обласного значення –  Енергодар,  серед районів – Бердянський. Останні місця у цьому рейтингу займають  м. Токмак і Кам’янсько-Дніпровський район.

 

Шановні учасники наради!

Серед показників, за якими передусім можна оцінити ефективність діяльності місцевих органів влади, -  результати інвестиційної діяльності і розвитку соціальної сфери.

 

Діаграми 15,16.

На діаграмі видний значний розрив за обсягом інвестицій в основний капітал у розрахунку на одного мешканця по територіях області (за даними І кварталу): по містах – від 1242 грн. в Енергодарі до 21 грн. у Токмаку. По районах – від 158 грн. у Василівському і Куйбишевському районах до 4 грн. у Чернігівському.

 

Аналогічна картина  по введенню в експлуатацію житла всіма забудовниками.

 

Аналізуючи ситуацію з оплатою житлово-комунальних послуг по територіях області, хочу ще раз повернутися до результатів всеукраїнського рейтингу. За рівнем оплати населенням цих послуг, який склав у І півріччі 86,5%, Запорізька область посіла останнє 27 місце.

 

Діаграма 17.

Серед міст області повністю  сплачує за спожиті житлово-комунальні послуги лише населення у м. Енергодар. Можливо тому, що діючі у місті тарифи на комунальні послуги - найнижчі по області.

 

З введенням тарифів на житлово-комунальні послуги з повним відшкодуванням економічно-обгрунтованих витрат рівень значно знизився оплати за спожиті послуги у  Мелітополі, хоча в результаті проведеної в останні місяці роботи стан справ вдалося покращити.

 

Найнижчий рівень оплати житлово-комунальних послуг серед міст – у Токмаку (88,1%), серед районів - у Приморському (76%), Розівському (70,5%) і Токмацькому (77,1%). Слід відзначити, що діючі у Токмацькому районі тарифи на комунальні послуги – одні із самих високих по області.

 

Більше 100% сплачує населення Новомиколаївського (139,3%) і Бердянського (114,7%) районів. Активно ведеться претензійно-позовна робота у Пологівському і Василівському районах, у результаті чого рівень оплати житлово-комунальних послуг по цих територіях також вище 100%.

 

Діаграма 18.

У цілому по області зберігається тенденція скорочення темпу зростання боргу за житлово-комунальні послуги.

Приріст до початку року за підсумками 6 місяців склав 1,1% (за січень-травень зростання складало 2,4%).

Зростання заборгованості зберігається по 19 територіях, найбільш суттєвим воно є у  м. Мелітополь (на 18%), районах:  Токмацькому (на 43,5%), Розівському (на 43,3%), Оріхівському (на 18,8%) та Гуляйпільському (на 18,2%). Тобто по тих територіях, де рівень оплати за житлово-комунальні послуги найнижчий.

Протягом І півріччя вдалося суттєво погасити борг за житлово-комунальні послуги у Веселівському районі (на 40%). Скорочується заборгованість також у Бердянському, Новомиколаївському і Пологівському районах.

Шановні колеги!

 

У поточному році Запорізька область за рівнем заробітної плати із третього місця серед регіонів України, яке вона стабільно посідала на протязі останніх років після м. Києва та Донецької області, перемістилась на четверте місце, поступившись Дніпропетровській області.

 

Середньомісячна заробітна плата за І півріччя склала 827,2 грн., або на 26,7% більше аналогічного показника минулого року. Темпи зростання заробітної плати в області відстають від середніх по Україні майже на 7 відсоткових пунктів.

 

Уповільнення темпів росту заробітної плати відбулось, головним чином, за рахунок їх зменшення практично в усіх основних галузях промислового сектору (в металургії, машинобудуванні, виробництві електроенергії, харчовій промисловості).

 

Діаграма 19.

Саме через це уповільнились у поточному році темпи росту заробітної плати у містах Запоріжжі та  Енергодарі, де розташовані економіковизначальні підприємства області.

 

Слід зауважити, що така тенденція не характерна для економічно споріднених областей - таких як Дніпропетровська та Донецька. Тому найближчим часом необхідно розібратись у причинах скорочення темпів зростання заробітної плати у промисловому комплексі.

 

На діаграмі добре видно, що практично по всіх районах області зростання середньомісячної заробітної плати вище середньообласного, а також темпів зростання заробітної плати по містах.

 

І це дуже добра ознака, оскільки рівень номінальної заробітної плати у районах значно нижчій від середнього в регіоні.

 

Найвищих темпів росту у І півріччі поточного року досягли у Кам`янсько-Дніпровському (146%) Бердянському (144%) і Вільнянському (141%) районах.

 

Діаграма 20

На всіх територіях області у червні 2005 року заробітна плата перевищувала прожитковий мінімум для працездатної особи по Україні -         453 грн. По області це перевищення склало 1,9 раза.

 

Разом з тим  співвідношення максимального рівня заробітної плати у   м. Енергодарі (1318,2 грн. за червень) та мінімального у Великобілозерському районі (460 грн.) складає 3 рази.

 

Тривожним фактором є уповільнення динаміки зростання реальної заробітної плати - стратегічного показника, який характеризує рівень життя мешканців області. Так, якщо у травні поточного року порівняно з відповідним місяцем 2004 року приріст реальної заробітної плати складав 13,4%, то в червні він знизився до  9,8 %, а в цілому за період склав 9,4%. По цьому показнику область стабільно посідає останнє місце в українському рейтингу.

 

Поряд із меншими, ніж в інших  регіонах, темпах зростання номінальної заробітної плати однією з основних причин такої ситуації є  і  більш значний рівень інфляції.

 

Індекс споживчих цін за січень-червень 2005 року до грудня 2004 року становив по області 107,6 % (по Україні -  106,4 %). Продовольчі товари подорожчали на 8,2 %, непродовольчі – на 1,9 %, послуги – на 9,5 %.

 

По темах інфляції Запорізька область посідає 22 місце в Україні.

 

Найбільш складні позиції – ціни на м`ясо і цукор.

 

Діаграми 21,22,23,24

 

На діаграмах представлені середні  ціни на свинину і цукор-пісок  по територіях області на 1 липня цього року, їх зміни протягом І півріччя.

 

Роздрібні    ціни  на свинину  вище  середньообласного значення   (25,95 грн.) по всіх містах, а також у 7 районах. З початку року свинина подорожчала  в середньому по області на 19,7%, по 10 територіях зростання цін  перевищило цю позначку.

 

Ціна на цукор у 9 районах була вище середньообюласної (4,92 грн.), найдорожчий цукор – у Бердянському і Якимівському районі (5,45 грн.).

 

З початку року цукор в області подорожчав на 68,5%. Найбільше зросли роздрібні ціни  у Якимівському,  Михайлівському, Приморському районах і м. Мелітополь.

 

Шановні учасники наради!

 

Актуальною проблемою в області залишається заборгованість з виплати заробітної плати.

 

Загальна сума боргу  на 1 липня цього року склала 39,6 млн. грн. Протягом червня заборгованість зросла на 1,7 млн.грн., або на на 4,4 %,  а до початку року - на 3,9 млн.грн., або на 10,9 %.

 

Продовжує збільшуватись  кількість підприємств-боржників, яка на початок цього місяця  становила  320 од.

 

У загальній сумі заборгованість економічно активних підприємств складає 66,1%  (26,2 млн.грн.), підприємств-банкрутів – 18,7% (7,4 млн.грн.), економічно неактивних підприємств – 15,2% (6,0 млн.грн.).

 

Як  зазначала Прем’єр-міністр України, достатньо посилатися на попередню владу. Настав час подивитися, що зроблено за останні півроку.

 

А реалії такі.

 

Діаграма 25

 

У поточному році утворена   заборгованість   у сумі 12,3 млн. грн. або   47 % від загального боргу економічно активних підприємств області          на 1 липня.  Чисельність працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату, збільшилась у порівнянні з початком року на 5 тис. осіб і склала 19,8 тисяч  або майже 4 % від штатної чисельності.

 Продовжує зростати заборгованість на підприємствах комунальної власності, за що місцева влада несе повну відповідальність. Тільки у червні сума боргу  по цих підприємствах збільшилась на 0,4 млн. грн. і на сьогодні складає 3,6 млн. грн.

 

Прийняті у поточному році  рішення щодо розв’язання цієї гострої проблеми не призвели до позитивних зрушень, що дискредитує позиції влади.

 

Діаграма 26

Так, на селекторній нараді 13 червня цього року з головами райдержадміністрацій та головами міст обласного значення було прийнято рішення щодо скорочення заборгованості із заробітної плати у червні  на 25%.  Однак це рішення виконали лише 3 райони: Веселівський, Запорізький і Михайлівський.

 

Недостатньою є робота керівників територій щодо контролю за економічно нестабільними підприємствами. Саме це дозволило керівникам 43 підприємств утворити в червні нові борги у сумі понад 1 млн. грн. та наростити заборгованість на 20 територіях з 31.

 

Найбільшими темпами зростання заборгованості у поточному році відбулось у м. Енергодар - у півтора  раза, районах: Мелітопольському  - в 1,6 раза, Пологівському - в 1,4 раза, Великобілозерському - в 1,4 раза і Приморському - в 1,3 раза.

 

На діаграмі показано зростання заборгованості із виплати заробітної плати по економічно активних підприємствах, яке склало з початку року 14,4%.

 

Вважаю, що сьогодні усім керівникам територій необхідно проаналізувати, що зроблено для виконання прийнятих рішень з погашення боргів із заробітної плати та вжити додаткових дієвих заходів для забезпечення своєчасної її виплати та погашення заборгованості.

 

Збільшення темпів зростання заробітної плати в області та ліквідація заборгованості  є актуальним завданням і в контексті  поліпшення ситуації із наповненням Пенсійного фонду.

 

Діаграма 27

 

Ситуація із сплатою внесків залишається напруженою. Приріст недоїмки з початку року склав 10,1%. “Зашкалює” за цю позначку зростання боргів у Якимівському (на 67%), Бердянському (на 40%), Великобілозерському (також на 40%), Чернігівському (на 36%), Камянсько-Дніпровському (на 33%), а також м. Токмак – майже на 16%.

Одним із визначальних  завдань, за виконанням яких оцінюється ефективність діяльності місцевих керівників, є вирішення проблеми зайнятості і створення нових робочих місць

 

Діаграма 28

У цілому ситуація на ринку праці області залишається стабільною.

 

Разом з тим рівень зареєстрованого безробіття суттєво перевищує середньобласний показник ( 2,75%) майже по всіх районах, крім Запорізького.

 

Найвищий рівень безробіття – 14,9% зберігається у Новомиколаївському, Чернігівському (13,4%), Токмацькому (майже 10%), Великобілозерському (8,7%), Розівському (8%) і Куйбишевському (7,7%) районах, а також у м. Токмак – 7,6%.

 

Для забезпечення виконання доручення Президента України щодо створення  1 млн. робочих місць області доведено завдання створити до кінця року 43 тис. місць.

 

Діаграма 29

За І півріччя  введено в дію 23,7 тис. нових робочих місць,  з них 7,5 тис. – у галузях економіки.

 

Таким чином, виконання річної програми складає 55,2%.  20 територій області  виконали річне завдання більш ніж наполовину.

 

Найвищі показники у Приморському (88%), Якимівському (79,2%) і Веселівському (74,6%) районах.

 

Основну часту нових робочих місць створено у м. Запоріжжі                      (майже 10 тис.), м. Бердянську (понад 3 тис.), м. Мелітополі (1,9 тис.) і Василівському районі (понад 1 тис. 

 

Разом з тим повільними темпами створюються робочі місця у Великобілозерському, Кам`янсько-Дніпровському та Новомиколаївському районах, хоча саме в цих районах найнижчій рівень зайнятості і найвищий рівень безробіття.

 

Незважаючи на непогану динаміку виконання завдання щодо створення нових робочих міць, не слід заспокоюватися.

 

Треба глибше аналізувати и контролювати процеси на ринку праці, створювати всі умови для залучення інвестицій, розвитку самозайнятості, яка має переростати в малий і  середній бізнес.

 

Діаграма 30

Нагадаю, що за експертною оцінкою Держкомстату кількість малих підприємств в області знизилась протягом І кварталу цього року на 0,5% (21-22 місце серед регіонів ). І це має бути предметом всебічного аналізу і відповідних дій.

 

Кількість малих підприємств у розрахунку на 10 тис населення коливається по районах від 36 одиниць в Оріхівському до 10 в Камянсько-Дніпровському.

 

Кілька слів про боротьбу із  злочинністю (цей показник також входить до всеукраїнського і регіонального моніторингу).

 

Діаграма 31

За підсумками І півріччя цього року кількість зареєстрованих злочинів у порівнянні з відповідним періодом 2004 року в цілому по області зменшилась на 16,5% (2-е місце серед регіонів України). Цей результат безумовно характеризує позитивні зрушення у роботі правоохоронних органів області.

Суттєво знижено кількість злочинів в м. Бердянськ (на 39%), Гуляйпільському (на 62%) та Мелітопольському (на 51%) районах.

Погіршення криміногенної ситуації спостерігалось лише у Приазовському районі (зростання майже на 7%).

 

Шановні учасники наради!

Шановні колеги!

 

Такими  є результати роботи місцевої влади області щодо забезпечення соціально-економічного розвитку в І півріччі цього року.

 

Підсумки у цілому досить позитивні. Але очевидною є і маса прорахунків, про основні з них  йшлося у доповіді.

 

У першу чергу, це результат недостатньо ефективних дій на місцях.

 

Тому я жорстко вимагаю від усіх присутніх - налаштуватись на активну роботу щодо запровадження стратегічно нових підходів, здатних суттєво поліпшити соціально-економічні показники.

 

Керівництво держави очікує кардинального покращення стану справ, як кажуть, не на папері, а на ділі. Цього ж вимагаю і я, цього ж очікуються від влади прості люди.

 

Відбулося жваве обговорення. Своїми думками щодо вирішення піднятих проблем поділилися члени колегії – перший заступник голови облдержадміністрації Анатолій Головко, заступники голови Валерій Буцанов, Олена Зайковська, Олександр Сін, міський голова Запоріжжя Євген Карташов, ряд голів райдержадміністрацій.

Колегія прийняла розгорнуте рішення, яким передбачено комплекс заходів для поліпшення соціально-економічної ситуації в регіоні.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії