Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На часі для аграріїв - догляд за сходами озимих

14 грудня 2012 - 11:40

Заступник голови обласної державної адміністрації (стажування) Сергій Грачов взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді з актуальних питань завершення комплексу осінньо-польових робіт, яку провів заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Сень.

- Доля того, щоб успішно завершити поточний рік та впевнено увійти в наступний, маємо ефективно попрацювати наступні два тижні. Нині пріоритетними залишаються два завдання:  завершення збору кукурудзи та догляд за посівами озимих під урожай 2013 року, - звернувся до учасників наради урядовець.

Станом на 13.12.2012 українські аграрії вже зібрали 99,5% кукурудзи. На полях ще працюють у Хмельницькій, Черкаській та Сумській областях.

За статистичними даними у поточному році в країні зібрано 46,2 млн. тонн зерна.

Як відомо, наприкінці року планується структура посівних площ під урожай наступного року. В Україні вже засіяно понад 8 млн. га озимих зернових. Сходи отримані на 95,3% площ. При цьому 92% сходів знаходяться у доброму та задовільному стані.

За даними регіонів у наступному році буде збільшено посівні площі пшениці, ячменю, ріпака та цукрового буряка. Загалом, структура полів виглядатиме так: зернові та зернобобові культури – 58% від усіх посівних площ,  25% - технічні культури, 7,2% - картопля й овочі та 9,8 % - кормові. Також Міністерство аграрної політики та продовольства України наполегливо рекомендує сільгоспвиробникам у наступному році збільшити площі посіву кукурудзи та зменшити  - соняшника.

Про особливості посівної в Запорізькій області поінформував стажист на посаду заступника голови облдержадміністрації Сергій Грачов. Так, під урожай 2013 року по всіх категоріях господарств у регіоні посіяно озимих на зерно 625,7 тис. га або 100 % до запланованого, в тому числі пшениці – 581 тис. га (103 %), жита – 1,8 тис. га (158 %), ячменю – 42,9 тис. га (74 %). Під посів використовувалось насіння не нижче другої репродукції. Під озимі культури сільгосппідприємствами внесено до 50 кг/га діючої речовини мінеральних добрив.

Сходи отримані на 95 % площ, з яких  у доброму та задовільному стані знаходяться  86%, слабкому та зрідженому – 14 %.  Аграрії  продовжують відстежувати фітосанітарний стан посівів.

Серед завдань, які отримали представники регіонів під час селекторної наради, – забезпечити повний облік зібраного врожаю; проводити ретельний моніторинг стану посівів, на основі якого спрогнозувати можливі пересіви; забезпечити запас якісного насіння ярих культур та кукурудзи; по максимуму заготовити паливно-мастильні матеріали для проведення комплексу весняно-польових робіт.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес