Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Юрій Пелих: «Майбутнє України залежить від того, чи зможемо ми передати підростаючому поколінню духовно-етичні цінності»

14 грудня 2012 - 14:05

Заступник голови-керівник апарату обласної державної адміністрації Юрій Пелих взяв участь у ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференцій «Андріївські читання»: Досвід і перспективи співпраці Церкви та суспільства в процесі освіти».

Перед конференцією в студентському храмі святих Кирила та Мефодія, який знаходиться в КПУ, відбувся молебень.

- Ми живемо в непростий час економічних катаклізмів, але при цьому значення духовно-етичних цінностей у житті людей тільки зростає. Майбутнє України багато в чому залежить від того, чи зуміємо ми передати підростаючому поколінню цінності віри, патріотизму, працьовитості, чесності, благородства та порядності. Саме тому питання духовно-етичного виховання молоді стають предметом особливого піклування як самого суспільства, так і держави та Церкви, - зазначив Юрій Пелих.

За словами посадовця, з 2003 року за ініціативи облдержадміністрації та за підтримки архієпископа Запорізького та Мелітопольського Василія в загальноосвітніх школах Комунарського району м. Запоріжжя обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти розпочалось упровадження експериментального курсу «Основи православної культури». Перші кроки продемонстрували зацікавлення школярів курсом та підтвердили позитивний вплив на дітей. Крім того, три чверті батьків дітей вважали, що курс сприяє вихованню в учнів доброти, терпимості, поваги та чесності, а також підвищує їх культурний рівень.

Враховуючи позитивні результати, у 2006 році колегією управління освіти та науки облдержадміністрації цей курс було рекомендовано для викладання в школах. Зараз він читається в освітніх закладах Бердянська, Мелітополя, Енергодара, Кам’янсько-Дніпровського, Оріхівського, Веселівського та Токмацького районів. Якщо в 2006-2007 навчальному році цей курс викладався лише в 75 школах, то в 2012-2013  – у 135 школах,  514 класах, охоплюючи  загалом 11 тисяч 358 учнів.

- Особливого значення сьогодні набуває впровадження в світських університетах відповідного профілю спеціальності «Богослов’я», яку слід розглядати перш за все як філософсько-культурологічну спеціальність, а не вид підготовки кадрів богословів для Церкви. У нашому регіоні таких спеціалістів з цього року почав готувати єдиний університет – КПУ, - підсумував Юрій Пелих.

Під час конференції учасники обговорили значення богослов’я та богословської освіти в сучасному суспільстві, важливість діалогу між Церквою та світськими університетами, розвиток духовного простору особистості, формування духовності  на основі християнських моральних цінностей, проблеми духовної освіти та толерантності, тощо.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками