Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реформування трансплантаційної служби України дозволить зберегти життя більшій кількості пацієнтів

14 грудня 2012 - 16:05

Реформування трансплантаційної служби України дозволить зберегти життя більшій кількості пацієнтів

Заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Шишка взяв участь у засіданні «круглого столу», присвяченого розвитку та реформуванню трансплантаційної служби України, який  відбувся в Запорізькому державному медичному університеті.

В обговоренні  теми взяли участь не тільки науковці, провідні лікарі, представники духовенства, правоохоронних органів, а й люди, які свого часу дали згоду на використання органів померлого родича для подальшої трансплантації, а також пацієнти, яким було  трансплантовано органи, що врятувало їм життя.

Щорічно трансплантації органів потребують понад 20 тисяч українців, однак необхідну допомогу отримує не більше 100 – 120 осіб. В Україні такі специфічні операції проводяться в тільки в шести центрах органної трансплантації і один з них - Запорізький Центр трансплантації органів на базі клініки госпітальної хірургії ЗДМУ.

В країні щорічно гине від 40 до 60 потенційних донорів на 1 млн. населення. Однак, забір органів у померлих може здійснюватись тільки в двох центрах – у Запоріжжі та Донецьку.

Суттєво допоможе розв’язати проблемну ситуацію запровадження системи трансплант-координації (єдина база даних з інформацією про потенційних донорів і реципієнтів). Застосування такої системи дозволить суттєво збільшити кількість потенційних донорів.

Тож учасники заходу обговорили перспективи впровадження системи трансплант-координації, а також  визначили переваги та недоліки запропонованого проекту змін до закону України щодо трансплантації.

- Розвиток трансплантації в Україні - один з методів лікування, що дарує пацієнту надію на життя. Разом з тим,  суспільство має бути підготовлено до цього, вже зараз треба починати проводити роз’яснювальну кампанію, підвищувати обізнаність українців у цій сфері, - поділився міркуваннями заступник голови ОДА Ігор Шишка. Також посадовець висловив переконання, що  разі затвердження змін до закону України для ефективної роботи фахівців лікарням необхідно придбати спеціальний прилад для діагностики смерті мозку.

 

Довідково: в Запорізькому Центрі трансплантації органів за період роботи (з 1992 року) в міжрегіональному центрі трансплантації зроблено більше 550 трансплантацій нирки, 14 трансплантацій печінки, одна трансплантація комплексу підшлункової залози і нирки, три трансплантації серця, 186 трансплантацій бета-клітин підшлункової залози (з яких 49 успішних трансплантацій нирки дітям і 78 трансплантацій нирки від живого донора родича).

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів