Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Освітяни обговорили стан превентивного виховання запорізьких учнів у закладах освіти

26 грудня 2012 - 14:44

Відбулося розширене засідання колегії управління освіти та науки ОДА, присвячене  превентивному вихованню учнів у закладах освіти міста Запоріжжя, у якому взяв участь заступник голови облдержадміністрації Андрій Гамов.

Як повідомив начальник управління Олександр Вєрозубов, з 10 по 14 грудня робочою комісією у складі фахівців управління та інституту післядипломної педагогічної освіти  досліджено стан діяльності департаменту освіти і науки, молоді та спорту Запорізької міської ради з питань превентивного виховання учнівської молоді.

- Підсумки перевірки засвідчили, що в м. Запоріжжя здійснюється значна робота щодо дотримання в закладах освіти вимог законодавства в частині забезпечення захисту дітей від будь-яких форм фізичного та психічного насильства, бездоглядності, попередження протиправних дій школярів. З метою відкритого спілкування з батьками на сайті інформаційно-аналітичного методичного центру департаменту, а також на сайтах навчальних закладів міста працюють онлайнові батьківські форуми. Крім того, триває впровадження у навчально-виховний процес проекту «Шкільні медіації» - так званих «шкільних служб порозуміння», що є досить дієвим способом розв’язання конфліктних ситуацій.

За словами посадовця, в обласному центрі постійно здійснюється корекція банку даних про учнів, які схильні до девіантної поведінки та протиправних дій. Також здійснюється контроль за виявленням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та систематично поновлюється банк даних  школярів, які опинились у складних життєвих обставинах. Крім того, забезпечено роботу «скриньок довіри» та «телефонів довіри», проводиться аналіз та узагальнення отриманої  інформації.

- У результаті цілеспрямованої та наполегливої роботи освітян міста у 2012 році відбулось зменшення на 33,5% кількості злочинів, скоєних неповнолітніми, а також на 22%  зменшилась кількість неповнолітніх, які їх скоїли, - повідомив Олександр Вєрозубов.

Разом з тим, зазначив посадовець, сучасний етап процесу трансформації суспільних відносин супроводжується підвищенням напруги в суспільстві і стає базою для загострення конфліктних ситуацій різного рівня.

Для забезпечення та підвищення ефективності соціально-педагогічного патронату в навчальних закладах  міста працюють 228 практичних психологів, 79 соціальних педагогів, два методисти  з психологічної служби. При цьому тільки 93,2 %  шкіл  Запоріжжя забезпечені практичними психологами та 57,2 % - соціальними педагогами.

Про великий та реально незабезпечений запит гуртковою роботою свідчать і такі приклади: Шевченківський центр дитячої та юнацької творчості  цього року задовольнив попит по набору в студію пізнавально-еврестичного розвитку дітей дошкільного віку «Краплинки» лише на 20% -  для 80 дітей, тоді як бажаючих було 400. До народної  хореографічної студії «Перлина» набрано 25 дітей, а кількість бажаючих складала 190 осіб, тобто на 13 %.

- У цьому випадку особливо неприродно виглядає ситуація, коли департамент освіти і науки, молоді та спорту Запорізької міськради замість того, щоб на сесії міськради вирішити питання про звільнення від стягнення сплати за оренду приміщень загальноосвітніх шкіл міста, вимагає брати орендну плату та плату за комунальні послуги з гуртків та спортивних секцій, які працюють по одній-дві години на базі школи, - зазначив Олександр Вєрозубов.

За кошти обласного бюджету в Запоріжжі працює 692 безкоштовних для учнів гуртки, або 86% від  власних гуртків у школах, без фінансової підтримки міста вирішується питання змістовної зайнятості учнів у позанавчальний та позаурочний час для майже 10 тисяч дітей.

Підбиваючи підсумки, Андрій Гамов зазначив, що слід невідкладно вжити конкретні та ефективні заходи, спрямовані на посилення превентивного виховання школярів.

- Необхідно детально проаналізувати ситуацію в кожному районі та  місті загалом щодо  дитячої злочинності,  правопорушень,  проявів насилля щодо учнів чи в учнівському середовищі у кожному навчальному закладі. Крім того, слід проаналізувати стан забезпечення учнів позашкільною освітою та позакласною роботою, в тому числі й гуртковою в загальноосвітніх навчальних закладах районів та міста, - підсумував Андрій Гамов.

Згідно з рішенням колегії в кожній школі обласного центру буде ретельно вивчено ситуацію та, в разі потреби, негайно вжито заходи щодо формування психологічних передумов безконфліктної поведінки та встановлення партнерських  взаємовідносин серед  учнів різних вікових категорій.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»