Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вісім бібліотечних систем області забезпечені комп’ютерами та доступом до мережі Інтернет

15 січня 2013 - 15:54

Вісім бібліотечних систем області забезпечені комп’ютерами та доступом до мережі Інтернет

За ініціативи Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у рамках партнерства з Фундацією Білла та Мелінди Гейтс в області впроваджується програма «Глобальні бібліотеки «Бібліоміст-Україна». У її рамках вісім бібліотечних систем області отримали комплекти комп’ютерного обладнання з підключенням до мережі Інтернет.

Про це повідомила директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Конарева.

За словами посадовця, за результатами третього етапу конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг із використанням вільного доступу до Інтернет» вісім бібліотечних систем області стали фіналістами і вже отримали комп’ютерне обладнання з доступом до мережі Інтернет.

Серед переможців – КУ «Центральна бібліотечна система» Гуляйпільської райради з трьома філіями, Мелітопольська ЦРБ з чотирма філіями, Приазовська ЦРБ з чотирма філіями, Оріхівська ЦРБ з трьома філіями, центральна міська бібліотека м.Токмак з двома філіями, центральна районна бібліотека у м.Токмак з трьома філіями, Василівська центральна бібліотечна система з чотирма філіями та Кам’янсько-Дніпровська районна бібліотека для дорослих та дітей з трьома філіями.

Кожна з бібліотечних систем отримала 15 комп’ютерів з комплектами навушників та веб-камер, ліцензійне програмне забезпечення, чотири багатофункціональних пристрої (принтер/сканер), чотири набори обладнання для підключення до мережі Інтернет. Програма «Бібліоміст» координувала та сплатила доставку та підключення до всесвітньої мережі кожної бібліотеки. Наразі всі роботи завершено, а бібліотечні системи-переможці вже провели першу спільну відеоконференцію.

- Модернізація бібліотек - це надважлива інвестиція в осучаснення інфраструктури регіону і збагачення культурно-освітнього життя його жителів. Завдяки цьому соціально незахищені верстви населення матимуть доступ до комп’ютерів та Інтернету в публічних бібліотеках. Саме з цією метою в області впроваджується програма «Бібліоміст-Україна», - підсумувала Ірина Конарева.

 

Довідкова інформація:

На сьогодні в області функціонують понад 1,5 тис. бібліотек, з них близько 600 – спеціальні. Близько 700 бібліотек працюють в учбових закладах,  біля 700 – у сільській місцевості.

Послугами бібліотек користуються 812 тисяч читачів, з них 345 тисяч – діти. Фонди бібліотек області складають майже 25 млн. книг.

За підсумками другого етапу програми «Глобальні Бібліотеки «Бібліоміст-Україна» бібліотеки області отримали 75 комп'ютерів, 20 сканерів та 20 наборів мережевого обладнання на суму близько 384,3 тис. грн. Крім того, три бібліотеки отримали гранти на проекти місцевого розвитку на суму 47,8 тис. грн.

В обласній універсальній науковій бібліотеці з 2010 року діє регіональний тренінговий центр. Бібліотека отримала десять комп'ютерів з програмним забезпеченням, мультимедійний проектор, принтер, сканер та мережеве обладнання загальною вартістю 62,4 тис. грн. На організацію роботи центру та навчання бібліотекарів області були надані грантові кошти у розмірі близько 296,3 тис. грн.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»