Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ємельяненко: «Головні завдання поточного року - будівництво та реконструкція медичних закладів, ремонт доріг та подальший розвиток територій»

5 березня 2013 - 17:11

Віктор Ємельяненко: «Головні завдання поточного року - будівництво та реконструкція медичних закладів, ремонт доріг та подальший розвиток територій»

Поточного року загальна сума субвенцій з Державного бюджету України для Запорізької області становить 2,019 млрд. грн. При цьому сума субвенцій на надання допомоги громадянам, пільг і субсидій збільшена на 14% і складає 1,8 млрд. грн.

Про це повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко під час підсумкової прес-конференції керівництва ОДА.

- Протягом останніх трьох років в області вдалося забезпечити проведення низки заходів у ході реформ, започаткованих Президентом України Віктором Януковичем, а також виконати поставлені завдання у соціальній та гуманітарній сфері, реалізувати ряд важливих інвестиційних проектів і прискорити вирішення гострих соціально-економічних проблем, - повідомив Віктор Ємельяненко.

Як повідомив посадовець, Запорізька область посідає четверте місце серед регіонів України за обсягом реалізації промислової продукції, який в цілому перевищує загальний обсяг шести західних областей України: Волинської, Івано-Франківської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької.

Також область залишається одним з найбільших регіонів-виробників сільськогосподарської продукції. Протягом 2010-2011 років забезпечено динамічне зростання обсягу виробництва валової продукції сільського господарства: у 2010 році – на 2,1%, у 2011 році – на 14,3%. У позаминулому році аграрії області отримали один з найбільших урожаїв зернових культур за роки незалежності України – 2 млн. 193 тис. тонн, що забезпечило продовольчу безпеку регіону та дозволяє зберегти стабільність на споживчому ринку.

- В області нарощується динаміка зростання темпів будівельних робіт, загальний обсяг яких склав 4,3 млрд. грн. і зріс протягом трьох останніх років на 80%. Наша область за підсумками минулого року увійшла до трійки регіонів-лідерів за темпами зростання обсягів будівництва. Серед розпочатих масштабних проектів – реконструкція обласного протитуберкульозного диспансеру, обласного перинатального центру, поліклініки в Кушугумі, будинку поліклініки ЦРЛ в Якимівні, обласної філармонії тощо. За рахунок усіх джерел фінансування протягом 2010-2012 років введено в дію 120 км водопроводів, 38 км газових мереж, котельню у Мелітополі, що дозволило забезпечити теплом понад 15 тисяч жителів міста, - зазначив Віктор Ємельяненко.

На розвиток та поліпшення автомобільних доріг загального користування, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах протягом трьох років спрямовано 577 млн. грн. державних коштів.

За словами посадовця, область поборола інфляцію і навіть досягла деякого зниження цін. Індекс інфляції в 2010 році склав 109,7%, у 2011 році – 104,%, а за 2012 рік дефляція склала 0,7%. Ще більш вражаючою є динаміка зниження індексу цін на продовольчі товари, минулого року зниження склало майже 4%, що є одним з кращих показників в Україні.

Крім того, протягом останніх трьох років зафіксовано зростання доходів населення області. Так, за цей період середньомісячна зарплата зросла на 60%: якщо в 2009 році вона складала 1842 грн., то на сьогодні – 2927 грн. Зростання рівня заробітної плати сприяло збільшенню обсягів надходжень до місцевих бюджетів.

На виконання реформ Президента України Віктора Януковича в галузі бюджету та фінансів були внесені зміни до Бюджетного кодексу України. Насамперед була збільшена ресурсна база доходів бюджетів місцевого самоврядування, за рахунок перерозподілу доходів між Державним бюджетом України та місцевими бюджетами. Також збільшилася питома вага доходів, які спрямовуються на фінансування власних програм територій. Видатки місцевих бюджетів за останні три роки збільшились на 73%.

- Бюджет-2012 вперше був задекларований Кабінетом Міністрів України, як бюджет розвитку. У зв’язку з цим область отримала з держбюджету в сім разів більше коштів у порівнянні з 2010 роком на розвиток області, а саме – 525,9 млн. грн. Вперше було виділено цільові субвенції на галузь охорони здоров’я – 133 млн. грн., на будівництво та ремонт комунальних доріг в населених пунктах – 7,4 млн. грн., на соціально-економічний розвиток області – 163,1 млн. грн. Ці кошти вперше були спрямовані безпосередньо до бюджетів міст та районів області.  - повідомив Віктор Ємельяненко.

У поточному році з різних джерел передбачене фінансування з держбюджету на інвестиційний розвиток області в сумі 299 млн. грн. Зокрема, це субвенція на будівництво і ремонт доріг комунальної власності – 82,5 млн. грн., субвенція на соціально-економічний розвиток області – 45,5 млн. грн., субвенція на заходи в зоні спостереження – 34,1 млн. грн., субвенція на капітальний ремонт систем водопостачання – 50 млн. грн., кошти державного фонду регіонального розвитку – 87 млн. грн., - повідомив Віктор Ємельяненко.

За рахунок цих коштів буде продовжено будівництво поліклініки в Кушугумі, реконструкцію обласної філармонії, реконструкції першої черги обласного протитуберкульозного диспансеру, реконструкцію будинку та інженерних мереж міської лікарні швидкої допомоги та центральної диспетчерської обласного центру екстреної медичної допомоги, розпочато будівництво хірургічного корпусу обласної дитячої клінічної лікарні, будуть закінчені роботи зі створення обласного перинатального центру.

- Одне з головних питань поточного року – це ремонт доріг, на який виділено державну субвенцію в розмірі 82,5 млн. грн. Крім того, з держбюджету по лінії Служби автомобільних доріг України області виділено 125 млн. грн. Минулого року цій службі було передано на утримання 800 км доріг місцевого значення. Крім того, з метою поліпшення стану вулиць та доріг міст та інших населених пунктів, приведення їх у належний технічний стан, затверджено Програму розвитку дорожнього господарства Запорізької області на 2013 рік. У її рамках на виконання капітального та поточного ремонту доріг буде спрямовано кошти спеціального фонду обласного бюджету в розмірі 16 млн. грн., - повідомив Віктор Ємельяненко.

Підбиваючи підсумки, голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко зазначив, що Запорізька область має залишатися регіоном розвитку, яким вона була минулого року, тому особливу увагу необхідно звернути на підготовку територіями області проектно-кошторисної документації. Відповідну перевірку на наявність такої документації та якість її виконання буде проведено найближчим часом.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова