Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Інфраструктура для дітей має відповідати потребам часу - Уповноважений Президента з прав дитини

19 березня 2013 - 09:38

Інфраструктура для дітей має відповідати потребам часу -  Уповноважений Президента з прав дитини

Нові соціальні ініціативи Президента України спрямовані на досягнення максимального охоплення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання, розвиток інфраструктури шкільної і позашкільної освіти, яка надавала би можливості для всебічного розвитку дитини. Про це йшла мова на брифінгу Уповноваженого Президента з прав дитини Юрія Павленка.

 «Якщо у 2008 році загальна кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування становила 103,5 тисяч, то станом на 1 березня 2013 року кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в Україні становить 94 тисячі», - сказав Ю.Павленко. За його словами, з їх числа  78 тисяч уже виховуються в сім’ях громадян України, близько 16 тисяч досі перебувають в інтернатних закладах.

Уповноважений Президента зазначив, що у 2012 році сиротами стали 15 тисяч дітей, тоді як у сімейні форми виховання було влаштовано 17 тисяч дітей. «Загалом близько двох тисяч дітей завдяки якісній роботі соціальних працівників були повернуті в біологічні сім'ї», - підкреслив Ю.Павленко. «2012 рік є роком максимального розвитку прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу: за рік 2407 дітей влаштовано на виховання в прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу, що майже вдвічі більше, ніж 2011 року», - наголосив Уповноважений Президента.

За його словами, подальший розвиток державної політики щодо реалізації права дитини на виховання у сім'ї спрямований на підвищення якості створення дитячих будинків сімейного типу та ефективність їх соціального супроводу, підтримку сімей, які взяли на виховання дітей, перш за все, дітей з вадами у розвитку, сприяння зростанню національного усиновлення. «На реалізацію цих завдань у тому числі спрямована Національна стратегія профілактики соціального сирітства. Сподіваємося, що найближчим часом Кабінетом Міністрів будуть затверджені чіткі методики роботи соціальних фахівців з підтримки таких сімей», - резюмував Ю.Павленко.

Нові соціальні ініціативи Президента спрямовані і на зміну інфраструктури для дітей відповідно до сучасних потреб. Так, Глава держави наголошує на необхідності модернізації дитячих спортивних майданчиків у 28000 шкіл протягом 2013-14 років. «У рамках проведення Року дитячої творчості має бути переглянута система позашкільної освіти, змінене фінансування, розширена мережа закладів позашкілля», - сказав Ю.Павленко. Кількість дітей, охоплених позашкільною освітою, має збільшитися до 70% з нинішніх 40%, додав він.

Крім того, у зв’язку зі зростанням народжуваності дітей має збільшуватися і кількість дитячих дошкільних навчальних закладів. «Протягом 2013-14 років кількість дітей, охоплених дошкільною освітою, має зрости до 85%, що відповідає загальноєвропейському стандарту охоплення дітей дошкільною освітою», - зазначив Уповноважений Президента з прав дитини.

Також, за словами Ю.Павленка, приміщення притулків для дітей, свого часу реорганізовані з дитсадочків, дошкільних навчальних закладів, нині необхідно знову повернути дошкільним навчальним закладам. «Масова неконтрольована безпритульність дітей подолана, відповідно 90 притулків для безпритульних дітей сьогодні не потрібні», - сказав він.

Також Юрій Павленко повідомив, що внаслідок збільшення кількості дітей у прийомних сім'ях і дитячих будинках сімейного типу нинішні будинки дитини необхідно реорганізувати в центри реабілітації і допомоги сім'ям з дитиною-інвалідом. «У зв'язку з тим, що зменшується щорічно кількість дітей в інтернатних закладах, інтернати можуть бути легко трансформовані у позашкільні навчальні заклади, школи,  центри соціальної допомоги, тобто ті заклади, яких потребують діти та сім'ї на відповідній території», - сказав   Ю.Павленко.

 

За матеріалами прес-служби Уповноваженого Президента з прав дитини

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 816-го дня війни

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області