Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Патріотизм починається не тільки з вишиванки, а й зі споживання товарів українського виробництва»

19 березня 2013 - 16:32

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко під час зустрічі голови  Федерації роботодавців України Дмитра Фірташа з керівниками структурних підрозділів ОДА та райдержадміністрацій, представниками бізнесу і промисловості, правоохоронних та контролюючих органів, яку провів Олександр Пеклушенко.

- Ми знаємо, що Федерація роботодавців має гарну кредитну історію, але після того, як її очолив Дмитро Фірташ, вона здобула не лише друге дихання, але й справжню життєздатність. Переконаний, на таких зустрічах головне – зрозуміти, що ми можемо, і відповідно до наших спільних можливостей вибудовувати  бажання та план дій. Ми всі маємо розуміти, що інтереси та взаємовідносини роботодавців та органів влади на місцях набагато гармонійніші, ніж, скажімо,  на рівні Києва, - зазначив Олександр Пеклушенко.

За словами керівника області, головне завдання – вести спільні дискусії стосовно проблем виробничників та бізнесменів та знаходити причини пробуксовки у провадженні реформ, ініційованих Президентом України Віктором Януковичем.

Олександр Пеклушенко переконаний, що розвиток України має бути спрямований у трьох найважливіших напрямках: перший – реальний сектор економіки, другий – транспортне сполучення, починаючи від газотранспортних магістралей і закінчуючи автошляхами, повітряним та морським транспортом, і третій напрямок – це аграрний сектор.

- Патріотизм починається не тільки з вишиванки, а й з прилавка магазину. Якщо ти купуєш не українську ковбасу, п’єш не українську горілку, ти вже не патріот. А якщо ти споживаєш українські товари, які ще й користуються попитом у інших країнах, ти патріот зі знаком якості. Будь-якого менеджера та власника має турбувати, чому в магазинах продають турецькі шланги, китайські голки та шкарпетки. Чому? Тому, що все це завозиться в Україну через контрабанду, і, звісно, в цьому випадку вітчизняна продукція стає неконкурентоспроможною, - зазначив керівник області.

Олександр Пеклушенко зазначив, що для регіональної влади реальний сектор економіки – це електрометалургія, машинобудування, будівельна індустрія.

- Необхідно закрити кордон від контрабанди, мати чітку програму, яка витягне машинобудування, металургію та будівництво. Нам необхідна державна програма оборони, будівництва доріг, мостів та доступного житла. Ми – серце Європи, а серце живиться кров’ю, яка надходить до серця через транспортну артерію, особливо – автомобільну. Чим активніший бізнес, тим нижча вартість, - наголосив очільник регіону.

За словами Олександра Пеклушенка, середній клас, який наразі сформувався в сільській місцевості, – це велика цінність, тому не можна допустити розвалу самої структури аграрних підприємств. Адже люди бояться втратити те, що напрацьовували роками, і їх побоюванні зрозумілі, адже стихійний ринок землі призведе до стихійного беззаконня.

- Якщо ми втратимо сьогоднішню структуру сільського господарства, ми втратимо село взагалі. Саме тому в питаннях аграрного комплексу треба діяти особливо зважено та аргументовано. Сівозміна – це викачування грошей. Люди повинні знати, на що вони витрачають по 100-200 тис. грн., - підкреслив Олександр Пеклушенко.

Також очільник області окремо торкнувся малого та середнього бізнесу. Він зазначив, що це похідна реального сектору економіки, адже, щоб ходити в магазини та ресторани, користуватися послугами, які надає малий та середній бізнес, необхідно мати роботу та зарплату. Саме тому влада робить усе можливе та активно працює в напрямку підтримки реального сектору економіки. Але велика проблема, яка заважає працювати і великим підприємствам, і малому та середньому бізнесу – це контролюючі органи.

- Нам треба раз і назавжди покінчити з масовими перевірками бізнесу контролюючими органами. В області функціонує 16 організацій, підпорядкованих Києву, в яких працюють майже дві тисячі людей. Їх запорізьким керівникам байдуже, що про них думає бізнес та голова адміністрації. Для них головне – вибудувати співпрацю з начальником у Києві. Наприклад,  взяти інспекцію захисту прав споживачів. Навіщо їй київське керівництво, якщо те, що відбувається тут і зараз, стосується саме нашого регіону? Сьогодні ми повинні сказати бізнесу: ви працювали 20 років між інфарктом та прокуратурою, і щоб це змінити, нам потрібна податкова реформа. Якщо ми хочемо побороти виплату зарплати в конвертах, для початку  повинні побороти бюрократію, - підсумував Олександр Пеклушенко.

Також до обговорення залучилися голова правління ПАТ «Запорізький завод феросплавів» Павло Кравченко, голова правління ПАТ «ЗАЗ» Микола Євдокименко, генеральний директор ВАТ «Запоріжсталь» Ростислав Шурма, голова Наглядової ради ПАТ «Запорізький інструментальний завод ім.Войкова» Олексій Литвин та інші керівники підприємств регіону. Вони окреслили головні проблеми своїх галузей та обговорили з Олександром Пеклушенком та Дмитром Фірташем можливі варіанти їх розв’язання.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 816-го дня війни

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області