Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

70-річчя визволення Запоріжжя відзначатиметься на міжнародному рівні

18 червня 2013 - 16:02

Заступник  голови облдержадміністрації Андрій Гамов провів нараду з приводу підготовки до відзначення 70-річчя визволення Запоріжжя від німецько-фашистських загарбників за участю представників адміністрації Томської області Російської Федерації.

Ювілейну дату планується відсвяткувати на міжнародному рівні, за участю визволителів – ветеранів 79-ї гвардійської стрілецької дивізії, основу якої складали жителі Томської області. Як повідомив під час наради начальник департаменту експертно-аналітичної роботи адміністрації Томської області Віталій Оглезнєв, на даний час залишилися в живих 12 ветеранів-томичів, які брали безпосередню участь у боях за визволення Запоріжжя в жовтні 1943 року.

- Для нас дуже важливо підтримувати дружні зв’язки з братнім російським народом. 70-річчя визволення Запоріжжя – прекрасна нагода вшанувати подвиг і висловити вдячність вашим землякам, ветеранам-томичам, які боролися за звільнення нашого міста, - звернувся до томських гостей Андрій Гамов.

Запорізькі і томські посадовці обговорили план відзначення ювілейної річниці визволення Запоріжжя і за підсумками наради підписали протокол про наміри. Ним, зокрема, передбачено участь у святкуванні делегації Томської області. А ті ветерани, які за станом здоров’я не зможуть подолати таку велику відстань, матимуть можливість поспілкуватися у віртуальному форматі.  Для цього заплановано провести телеміст Запоріжжя – Томськ за участю томських і запорізьких ветеранів – колишніх бійців 79-ї гвардійської стрілецької дивізії.

Загалом святкування 70-ї річниці визволення обласного центру передбачає численні і масштабні заходи. Одним з найяскравіших буде військово-історична реконструкція подій жовтня 1943 року – боїв за визволення Запоріжжя. Очікується, що в цьому видовищі візьмуть участь 500-600 реконструкторів з України, Росії, у тому числі з Томська, Білорусі, Фінляндії, Румунії.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 806-го дня війни

У Києві пройшов Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів у рамках діяльності Конгресу місцевих та регіональних влад при Президенті України

Рекордні 18 медалей завоювали запорізькі спортсмени на чемпіонаті Європи з ушу

Нові домовленості між регіонами України та Європи посилять захист і безпеку – Президент на другому Міжнародному саміті міст і регіонів

Запоріжжя відсвяткувало День Європи урочистим підняттям прапора ЄС

Нацгвардієць з Енергодару на псевдо «Нота» поділився історією героїчного порятунку побратимів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одну жінку поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 805-го дня війни

«Рускій воєнний флот – до дна!»: в Запоріжжі погасили нову марку Укрпошти

Поставлена крапка у проблемі неоднозначного трактування статусу підконтрольних уряду територій України

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців