Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Зелена енергетика не може розвиватися за рахунок сільського господарства»

27 червня 2013 - 10:47

Під час робочої поїздки до районів області голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко ознайомився з ходом роботи та будівництва єдиної в області та четвертої в Україні сонячної електростанції ТОВ «Токмак Солар Енерджи», яка працює  в с.Нове Токмацького району. Для її розташування на території Новенської сільської ради було виділено майже 33 га землі.

Нагадаємо, в жовтні минулого року в Токмацькому районі відбулося урочисте відкриття першої черги комплексу сонячних електростанцій потужністю 1,5 МВт. Вже у грудні відкрито другу чергу потужністю 2,5 МВт. Завершення будівництва та пуск третьої черги потужністю 6 МВт заплановано на поточний рік. Загальна потужність станції складе 10 МВт.

Як повідомив генеральний директор ТОВ «Токмак Солар Енерджи» Олександр Репкін, щороку до бюджету Новенської сільської ради буде додатково надходити 230 тис. грн. За минулий рік електростанцією вироблено 110 тис. кВт/год, а станом на сьогодні - понад 1 млн. 638 тис. кВт/год. електроенергії. На станції працює 34 людини, з них 19 – місцеві жителі. Інвестиції в будівництво складають кредити банків та власні кошти підприємства. Наразі вкладено близько 48 млн. грн., ще заплановано інвестувати близько 50 млн. грн.

-  Усю вироблену електроенергію ми передаємо ВАТ «Запоріжжяобленерго», гроші перераховуються вчасно та в повному обсязі. Наразі ми запустили експериментальну сонячну батарею, вона вже запатентована. Її родзинка в тому, що конструкція розвертається по вертикалі та по горизонталі відповідно до розташування сонця. Коригування сонячної батареї відбувається в механічному режимі, - повідомив Олександр Репкін.

Очільник регіону запропонував керівнику підприємства при необхідності звертатися за допомогою до влади, а також висловив переконання, що ТОВ «Токмак Солар Енерджи» -  це підприємство, яке має великі перспективи.

Підбиваючи підсумки, Олександр Пеклушенко зазначив, що зелена енергетика – це дуже важливий напрямок, але пріоритетним для розвитку сільської місцевості має залишатися сільське господарство.

-  Я завжди дуже вдумливо ставлюся до будь-якої ситуації. Звісно, зелена енергетика має великі перспективи, наша земля та клімат є дуже привабливими для цього напрямку. Але не можна забувати, що сонячні електростанції розташовані на землі, на нашому родючому чорноземі. Ми, перш за все, повинні досконало вивчати питання, перш ніж віддавати землю інвесторам. Розвиток альтернативної енергетики не може йти врозріз із розвитком сільського господарства, адже від цього залежить саме існування села, життя сільських жителів, - підвів риску Олександр Пеклушенко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області