Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Андрій Запорожченко: «Інформація про об’єднання ЗНУ, ЗНТУ та КПУ – не відповідає дійсності»

5 липня 2013 - 15:09

Учора, 4 липня, на одному з місцевих інформаційних ресурсів з’явилось повідомлення про можливе об’єднання трьох провідних вищих навчальних закладів: ЗНТУ, ЗНУ та КПУ. Для того, або спростувати цю інформацію з журналістами зустрілися заступник голови ОДА Андрій Запорожченко та ректори зазначених вишів.

- 1 липня в Україні розпочато вступну кампанію до вищих навчальних закладів, які зараз працюють в посиленому режимі через великий наплив абітурієнтів. І на фоні цього в Інтернеті з’являються безпідставні чутки про об’єднання трьох провідних вишів області. Все це примушує хвилюватися, перш за все, самих абітурієнтів та їх батьків, а також працівників самих закладів освіти. За дорученням голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка повідомляю, що ніяких процесів в цьому напрямку не відбувається, все це не більше, ніж звичайні плітки. Обласна влада не ініціює та не обговорює питання об’єднання цих трьох провідних вишів області в один заклад, - повідомив Андрій Запорожченко.

Ректор ЗНУ Микола Фролов переконаний, недостовірна інформація, поширена в Інтернеті – це провокація, спрямована проти провідних закладів області на користь інших вишів з метою зростання кількість їхніх абітурієнтів.

- Наразі у ЗНУ активно стартувала вступна кампанія. Станом на 11.00 5 липня до вишу подано 3211 заяв від близько1,5 тис. абітурієнтів, ця цифра постійно зростає. В онлайн-режимі ми отримуємо близько 20% заяв, це особливо зручно для абітурієнтів, які живуть в інших населених пунктах, - зазначив Микола Фролов.

Також Микола Фролов попросив журналістів звернути увагу на моральний аспект ситуації, яка склалася з поширенням недостовірної інформації.

- Я хочу звернутися із проханням до журналістів, щоб вони потурбувалися про абітурієнтів та їх батьків, адже вони нині перебувають у стані серйозного нервового напруження. Вступ до вишу – це завжди стрес, а подібна інформація, коли вона неправдива, примушує людей безпричинно панікувати, - наголосив Микола Фролов.

На думку ректора КПУ Віктора Огаренка, не дивно, що у неправдивій інформації фігурували саме ЗНТУ, ЗНУ та КПУ, адже протягом останнього десятиліття саме вони набирають більшість абітурієнтів. Загалом, ректор вбачає у дезінформації й політичну складову. На його думку, така інформація поширюється з метою примусити людей нервувати.

- Хочу усіх заспокоїти – вступна кампанія триває згідно графіку. Цього року в КПУ, у порівнянні з минулим роком, значно зросла кількість абітурієнтів. Тішить те, що приблизно половина з них здає оригінали документів, підтверджуючи бажання вчитися саме у нашому виші - зазначив Віктор Огаренко.

За словами ректора ЗНТУ Сергія Бєлікова, єдине, що територіально об’єднує три університети (ЗНУ, ЗНТУ та КПУ) – їхнє розташування по вулиці Жуковського, а інформація про їх юридичне об’єднання в один великий університет – це нісенітниця. Також він підкреслив, що у Запоріжжі гіпотетично можливе об’єднання лише двох вишів: ЗНТУ та ЗДІА, хоча рішення з цього приводу не прийнято. Це питання ґрунтовно обговорюватиметься з трудовими колективами обох навчальних закладів лише восени.

- Я взагалі не розумію, звідки взялась інформація про об’єднання університетів державної та приватної форм власності, адже це є абсолютно нелогічним. Наразі у всіх вишах працюють приймальні комісії, активно опрацьовуються документи абітурієнтів. В області дійсно існує необхідність модернізації освіти технічного напрямку, і було б логічно створити один потужний виш на зразок, наприклад, Вроцлавського політехнічного університету, який складається з потужних інститутів. Але об’єднувати технічний та гуманітарні навчальні заклади просто нелогічно, - підкреслив Сергій Бєліков.

- Ми дійсно розглядаємо шляхи оптимізації вищої школи технічного напрямку, а саме – об’єднання двох технічних вишів під одним дахом. У цьому питанні для нас головне – результат, а саме: у який спосіб зможемо підвищити рівень підготовки кадрів за рахунок об’єднання вишів. В цій ситуації, як і в будь-якій аналогічній, відіграє дуже важливу роль позиція трудових колективів. Але треба мати на увазі, що це не питання одного дня, а довготривалий процес. Наразі вступна кампанія триває не тільки в обох цих вишах, а й загалом у всіх навчальних закладах регіону. Тому хочу побажати усім абітурієнтам та їхнім батькам, а також професорсько-викладацькому загалу вишів гідно пройти вступну кампанію - зазначив заступник голови облдержадміністрації Андрій Запорожченко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області