Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Україні буде засновано Державну премію України імені Богдана Ступки, а у Запоріжжі – йому встановлять пам’ятник

5 липня 2013 - 16:00

В Україні буде засновано Державну премію України імені Богдана Ступки, а у Запоріжжі – йому встановлять пам’ятник

Учора, 4 липня, Президент України Віктор Янукович підписав Доручення щодо встановлення Державної премії України імені Богдана Ступки. Глава держави доручив Прем’єр-міністру Миколі Азарову до 20 серпня забезпечити підготовку і внесення на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення відповідних змін до Закону України «Про державні нагороди України».

Відповідне доручення підписане з метою відзначення вагомих творчих досягнень у справі театрального мистецтва та увічнення пам’яті видатного українського актора Богдана Ступки.

- Заснування премії – це підтвердження високих заслуг митця перед Україною, висока оцінка його особистого внеску в розвиток української культури та суспільства. Богдан Ступка – один з найвидатніших акторів сучасної України, адже кількість створених ним у фільмах та виставах художніх образів, різноманіть створених характерів і їх глибина просто вражають. Для запоріжців особливо близький образ Тараса Бульби, геніально втілений Богданом Ступкою в однойменній кінострічці, - повідомила директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Конарева.

Позитивні відгуки щодо ініціативи Президента України про заснування премії  вже надійшли від заслуженого діяча мистецтв України, директора театру ім. Магара Валентина Слонова, заслуженого діяча мистецтв України, головного режисера театру ім. Магара Євгена Головатюка, народного артиста України, почесного громадянина м. Запоріжжя Олександра Гапона, голови первинного осередку Національної спілки театральних діячів України Наталії Зубик та інших відомих артистів області.

За словами Ірини Конаревої, трудові колективи Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА, національного заповідника «Хортиця» та обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури виступили з ініціативою увічнити пам’ять Богдана Ступки у Запоріжжі: встановити скульптуру та пам’ятний знак на території національного заповідника «Хортиця».

Генеральний директор заповідника  Максим Остапенко підкреслив, що  це буде дуже символічно, адже зйомки ключових епізодів фільму «Тарас Бульба» відбувалися в серці Запорізького краю, на острові Хортиця.

- Майданчиком для зйомок виступав історико-культурний комплекс «Запорозька Січ», до створення якого Богдан Ступка мав безпосереднє відношення, коли обіймав посаду Міністра культури і мистецтв України. У травні 2001 року урядове розпорядження фактично зрушило з мертвої точки справу будівництва на Хортиці узагальненого образу столиці Вольностей Війська Запорозького Низового. Саме тому, переконаний, пам’ять про народного артиста України має право бути у достойний спосіб вшанованою на легендарному острові, - підкреслив Максим Остапенко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області