Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

60 років – на ниві розвитку культури й мистецтв

8 липня 2013 - 13:55

60 років – на ниві розвитку культури й мистецтв

Департамент культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації як правонаступник колишнього управління культури відзначив своє 60-річчя. Управління культури  було засновано ще в 1953 році, об’єднавши  розрізнені обласні відділи мистецтв, культосвітніх установ, відділів у справах поліграфічної промисловості, видавництв та відділів книжкової торгівлі, відділів радіоінформації та управління кінофікації. У різні часи цим підрозділом керували Микола Киценко, Степан Кириченко, Віктор Чугуєнко, чиї постаті стали знаковими в історії розвитку культури Запорізького краю.

На сьогодні головним пріоритетом діяльності в гуманітарній сфері регіону є забезпечення розвитку національної культури, охорона історико-культурної спадщини, розвиток туризму та курортно-рекреаційної сфери, формування позитивного туристичного іміджу області. Виконуючи ці завдання, Департамент опікується розгалуженою мережею закладів культури, яка налічує 1077 одиниць, де працює близько семи тисяч фахівців.

За інформацією Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, в області активно діють клубні заклади, що об’єднують понад 44 тисячі осіб, які займаються в аматорських колективах і гуртках. Театрально-видовищні заклади постійно вдосконалюють свій репертуар новими формами, такими як «Театр під відкритим небом», «Поетичний театр», дитячі театральні сезони тощо.

Особливої активізації набуває в області фестивальний рух. У 2012 році за підтримки облдержадміністрації забезпечено проведення 70 міжнародних, всеукраїнських і регіональних фестивалів, конкурсів виконавської майстерності. Знаковими для запоріжців стали Міжнародний фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці», Міжнародний пленер-виставка «Хортиця крізь віки», Всеукраїнський фестиваль дитячої естрадної творчості «Топ-Топ», Всеукраїнський фестиваль духової та естрадної музики «Таврійські сурми», Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці».

Представники 82 національно-культурних товариств також підтримують фестивальну традицію краю. Торік було проведено Міжнародний фестиваль корейської культури «Кореяда – 2012»; регіональні й обласні фестивалі мистецтв національних культур «Ми - українські», «Приазовський Інтер-Фольк», фестиваль російської культури «Калинка», грецької культури «Вогонь Еллади» тощо.

Облдержадміністрацією надається всебічна підтримка розвитку Національних заповідників «Хортиця» та «Кам’яна могила»; активізується розвиток зеленого туризму.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області