Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Розкопуючи минуле, археологи працюють на майбутнє»

15 серпня 2013 - 17:40

15 серпня в Україні відзначається День археолога. Запорізьких археологів з професійним святом особисто привітав голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко під час перебування на острові Хортиця.

Очільник регіону ознайомився з унікальними археологічними знахідками, зокрема, з вже відомими запоріжцям бригантиною та козацьким човном, а також з останніми знахідками запорізьких археологів  – якорями 18 сторіччя, котрі в ході археологічної експедиції були підняті з дна Дніпра у липні поточного року.

Як розповів науковий співробітник національного заповіднику Хортиця Олег Тубольцев, 2013 рік став успішним для запорізьких археологів. Зокрема, гарні результати було досягнуто на об’єкті «Генералка-2», на якому пошукові роботи тривають з 2000 року. Це пам’ятка доби ранньої бронзи, яка датується кінцем 3 тисячоліття до н.е. – початком 2 тисячоліття до н.е.

- Експедиція «Генералка-2» дала цього року чудові результати. Там можливо в майбутньому буде дуже хороший музей. Ми працюємо на цьому об’єкті за французькою методикою, котра дозволяє дуже детально розкривати пам’ятку. - зауважив Олег Тубольцев.

Археологічні знахідки – це головна цінність та потужний стимул розвитку національного заповіднику «Хортиця», вважає його керівник Максим Остапенко. Щорічно заповідник відвідує майже 250 тис. туристів. Нові експозиції та об’єкти  максимально поліпшують привабливість головної перлини Запорізького краю. Тому археологічна справа і для збереження історичної спадщини, і для забезпечення розвитку заповідника є вкрай важливою.

- Саме завдяки дослідженню, збереженню і популяризації історичної пам’яті й пам’яток держава набуває елементів цивілізованості і має право на майбутнє. Адже, як ми ставимося до минулого, таке буде у нас і майбутнє, - підкреслив Максим Остапенко.

Як зауважив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, національний заповідник Хортиця є об’єктом державного значення і він потребує особливої уваги та комплексного підходу щодо подальшого розвитку. Під час останньої робочої поїздки до Запоріжжя на цьому наголошував і Президент України Віктор Янукович. Як підкреслив Олександр Пеклушенко, на виконання доручення Президента створено міжвідомчу робочу групу з підготовки Плану основних напрямів розвитку Національного заповідника «Хортиця». Питання заповідника голова облдержадміністрації обговорив і під час зустрічі з Главою держави, яка відбулась 13 серпня.

- Вислухавши мої пропозиції щодо розвитку заповідника «Хортиця», Президент зробив ряд коректив та особисто зателефонував міністру культури, зазначивши, що він очікує активізації діяльності робочої групи. Я вважаю, що вже до кінця року ми матимемо висновки цієї групи і вже у 2014 році вийдемо на створення концепції розвитку заповідника. Це стане тим стартом, котрий дозволить далі комплексно працювати та зробити Хортицю не тільки національною, а і світовою святинею, - наголосив Олександр Пеклушенко.

Найкращих запорізьких археологів голова облдержадміністрації відзначив грамотами та цінними дарунками, зазначивши, що розкопуючи минуле, вони працюють на майбутнє.

Але головним дарунком для археологів має стати гідне фінансування їх досліджень, - переконаний Олександр Пеклушенко. З цією метою, за словами очільника регіону, буде створено спеціальний фонд, котрий зможе концентрувати кошти для розвитку археологічної справи в Запорізькій області.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін