Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олег Ніколенко: «Дотримання вимог облаштування худобомогильників – запорука зниження ризику виникнення небезпечних захворювань тварин»

6 вересня 2013 - 11:05

Заступник голови обласної державної адміністрації (стажування) Олег Ніколенко провів нараду з питань належного облаштування худобомогильників та вжиття відповідних заходів.

Як повідомив посадовець, відповідно до статті 20 Закону України «Про відходи» до повноважень місцевих державних адміністрацій у сфері поводження з відходами належить здійснення контролю за діяльністю об’єктів поводження з відходами. Крім того, органи місцевого самоврядування приймають рішення про відвід земельних ділянок для розміщення відходів і будівництва об’єктів поводження з відходами.

- Недотримання вимог облаштування худобомогильників негативно впливає на епізоотичну ситуацію в області, збільшуючи ризик виникнення особливо небезпечних хвороб тварин та птиці. У відповідності до чинних «Правил облаштування і утримання діючих худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України» поточного року в усіх районах області здійснено інвентаризацію місць захоронення трупів тварин, - повідомив Олег Ніколенко.

За словами посадовця, за результатами інвентаризації на території області знаходиться 167 худобомогильників та біотермічних ям, з яких на даний час діють 67. Із діючих на балансі сільських та селищних рад знаходяться чотири худобомогильники, сільськогосподарських підприємств –29 худобомогильників та 17 біотермічних ям, без власників – 14 худобомогильників та три біотермічні ями.

Крім того, в області нараховується 75 недіючих (законсервованих) худобомогильників та біотермічних ям. У період проведення інвентаризації закрито 25 худобомогильників.

На території області також працює Токмацький державний ветеринарно-санітарний завод, який здійснює утилізацію трупів тварин, птиці, відходів тваринного походження від підприємств усіх форм власності, на території яких відсутні обладнані термічні ями та діючі худобомогильники.

Фінансування заходів у сфері поводження з відходами здійснюється за рахунок коштів виробників відходів та їх власників.

- Для фінансування цих заходів можуть залучатися кошти місцевих бюджетів, фондів охорони навколишнього природного середовища, добровільні внески підприємств, установ, організацій, громадян та їх об'єднань, а також кошти Державного бюджету України, передбачені на здійснення цих заходів, - зазначив Олег Ніколенко.

За підсумками наради посадовець доручив керівникам райдержадміністрацій та головам органів місцевого самоврядування розглянути питання щодо необхідності здійснення заходів з облаштування діючих худобомогильників та включення до переліку заходів, що фінансуються за рахунок місцевих фондів, охорони навколишнього природного середовища.

Головному управлінню ветеринарної медицини в Запорізькій області доручено здійснювати державний ветеринарно-санітарний нагляд за збором, утилізацією та знищенням загиблих тварин і відходів тваринного походження, Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації - здійснювати перевірку дотримання вимог виданих дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з відходами та дотримання вимог екологічної безпеки, правил і режиму експлуатації установок, виробництв з оброблення та утилізації відходів.

Крім того, до 20 вересня буде підготовлено розпорядження голови обласної державної адміністрації щодо створення робочої групи з питань охорони навколишнього природного середовища у сфері поводження з відходами тваринного походження.

 

 

Управління у справах преси та інформації

(., 0Kb)

Читайте також

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області