Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олег Ніколенко: «Дотримання вимог облаштування худобомогильників – запорука зниження ризику виникнення небезпечних захворювань тварин»

6 вересня 2013 - 11:05

Заступник голови обласної державної адміністрації (стажування) Олег Ніколенко провів нараду з питань належного облаштування худобомогильників та вжиття відповідних заходів.

Як повідомив посадовець, відповідно до статті 20 Закону України «Про відходи» до повноважень місцевих державних адміністрацій у сфері поводження з відходами належить здійснення контролю за діяльністю об’єктів поводження з відходами. Крім того, органи місцевого самоврядування приймають рішення про відвід земельних ділянок для розміщення відходів і будівництва об’єктів поводження з відходами.

- Недотримання вимог облаштування худобомогильників негативно впливає на епізоотичну ситуацію в області, збільшуючи ризик виникнення особливо небезпечних хвороб тварин та птиці. У відповідності до чинних «Правил облаштування і утримання діючих худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України» поточного року в усіх районах області здійснено інвентаризацію місць захоронення трупів тварин, - повідомив Олег Ніколенко.

За словами посадовця, за результатами інвентаризації на території області знаходиться 167 худобомогильників та біотермічних ям, з яких на даний час діють 67. Із діючих на балансі сільських та селищних рад знаходяться чотири худобомогильники, сільськогосподарських підприємств –29 худобомогильників та 17 біотермічних ям, без власників – 14 худобомогильників та три біотермічні ями.

Крім того, в області нараховується 75 недіючих (законсервованих) худобомогильників та біотермічних ям. У період проведення інвентаризації закрито 25 худобомогильників.

На території області також працює Токмацький державний ветеринарно-санітарний завод, який здійснює утилізацію трупів тварин, птиці, відходів тваринного походження від підприємств усіх форм власності, на території яких відсутні обладнані термічні ями та діючі худобомогильники.

Фінансування заходів у сфері поводження з відходами здійснюється за рахунок коштів виробників відходів та їх власників.

- Для фінансування цих заходів можуть залучатися кошти місцевих бюджетів, фондів охорони навколишнього природного середовища, добровільні внески підприємств, установ, організацій, громадян та їх об'єднань, а також кошти Державного бюджету України, передбачені на здійснення цих заходів, - зазначив Олег Ніколенко.

За підсумками наради посадовець доручив керівникам райдержадміністрацій та головам органів місцевого самоврядування розглянути питання щодо необхідності здійснення заходів з облаштування діючих худобомогильників та включення до переліку заходів, що фінансуються за рахунок місцевих фондів, охорони навколишнього природного середовища.

Головному управлінню ветеринарної медицини в Запорізькій області доручено здійснювати державний ветеринарно-санітарний нагляд за збором, утилізацією та знищенням загиблих тварин і відходів тваринного походження, Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації - здійснювати перевірку дотримання вимог виданих дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з відходами та дотримання вимог екологічної безпеки, правил і режиму експлуатації установок, виробництв з оброблення та утилізації відходів.

Крім того, до 20 вересня буде підготовлено розпорядження голови обласної державної адміністрації щодо створення робочої групи з питань охорони навколишнього природного середовища у сфері поводження з відходами тваринного походження.

 

 

Управління у справах преси та інформації

(., 0Kb)

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області