Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Жива пам’ять колишніх в’язнів нацистських концтаборів

25 вересня 2013 - 10:06

Жива пам’ять колишніх в’язнів нацистських концтаборів

В обласному краєзнавчому музеї за сприяння управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу», присвячене 25-річчю організаційного об’єднання громадського руху колишніх малолітніх в’язнів нацизму.

Перша всесоюзна конференція колишніх малолітніх в’язнів концтаборів зібралася в 1988 році, а за три роки було утворено Українську спілку в’язнів – жертв нацизму, до складу якої увійшло понад 200 тисяч осіб. 

У привітанні, яке надіслав учасникам «круглого столу» голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко, зазначається: «злочин проти дитинства був одним із найстрашніших злодіянь нацистів. Через нацистські концтабори пройшли понад 5 млн. дітей, які немов раби працювали у військовій промисловості, на будівництві, у сільському господарстві по всій окупованій Європі. Влада пам’ятає про всіх учасників війни – про тих, хто захищав Батьківщину на фронті, кував перемогу в тилу,  знаходився у фашистській неволі».

Спогадами про життя в трудовому таборі поділилась Ганна Севастянівна Коленко: «ми були людьми другого сорту, на одягу постійно мали носити наліпку «OST», нас можна було безкарно катувати, вбивати, а за найменшу провину - відправляти на смерть. На тиждень видавали 700 грамів хліба з тирси, соломи та залишків буряка. Іноді здавалося, що у нас немає завтрашнього дня». Проте навіть у таких умовах Ганна Севастянівна не скорилась, не впала духом та разом зі своїми товаришами брала активну участь у русі спротиву.

За підрахунками істориків, близько 100 тисяч населення Запорізького регіону було вивезено на примусові роботи в Німеччину. Нацистські концтабори були й у Запоріжжі. Голова обласного осередку Української спілки в’язнів – жертв нацизму В.Пузиревич розповів, що окупанти в нашому місті створили щонайменше три трудових табори – поблизу Дніпрогесу, в районі вокзалу Запоріжжя-2 (завод № 29, нині ПАТ «Мотор Січ») та поблизу Південного ринку (завод «Комунар», нині ПАТ «ЗАЗ»).

На зустріч завітали й учні 11-Б класу ЗОШ № 15, які подякували ветеранам за те, що вони бережуть пам’ять про ті страшні роки, допомагають нам цінити справжні ідеали та мирне життя.

На завершення завідувач відділу новітньої історії краю обласного краєзнавчого музею В.Лінніков провів для ветеранів та школярів екскурсію по експозиції, присвяченій рокам Великої Вітчизняної війни на запорізькій землі.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів