Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Бездомним громадянам надається можливість ресоціалізації

15 жовтня 2013 - 10:22

В обласній державній адміністрації під головуванням заступника голови ОДА Андрія Гамова відбулася нарада, на якій були розглянуті питання щодо створення умов для адаптації бездомних громадян та організації їхнього соціального захисту. Захід відбувся за участю представника Центру адаптації бездомних громадян м. Полтава Надії Тимошенко.

Андрій Гамов відзначив, що особи без конкретного місця проживання діляться на дві категорії. До першої відносяться ті, хто в силу життєвих обставин залишився без житла – це 3 – 4 тисячі жителів області. Друга категорія – це люди, які схильні до бродяжництва. Як правило, вони ніде не зареєстровані та не виявляють особливого бажання повернутися до суспільства.

Як повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Ігор Мещан,  в області працює Програма соціального захисту бездомних громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах на 2013 – 2017 роки. Крім того, на території регіону функціонують 12 центрів  та служб обліку бездомних громадян та осіб, звільнених з місць  позбавлення волі, які втратили соціальні зв’язки.

Працівники служб проводять реєстрацію бездомних, допомагають відновити документи, працевлаштуватись, оформити соціальні виплати, сприяють отриманню медичної допомоги, забезпечують гуманітарним одягом тощо.

Крім цих закладів в області функціонують недержавні громадські та релігійні організації, які допомагають цій категорії громадян.

Також в облдержадміністрації затверджено план заходів щодо забезпечення соціального захисту бездомних осіб, відповідно до якого створюються резервні запаси ліків, проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота, в зимовий період у медичних закладах передбачаються місця для бездомних громадян, надається їм гаряче харчування тощо.

У ході наради відбулася презентація роботи Центру адаптації бездомних громадян, який працює в Полтаві на базі громадської організації. Заклад переважно залучає кошти грантів та спонсорів. Таким чином, знижується навантаження на бюджет, підвищується ефективність соціальної допомоги бездомним громадянам. Крім того, працівники закладу надають можливість своїм клієнтам пройти повну адаптацію та стати повноцінним членом суспільства.

Аналогічний центр має намір відкрити у Запоріжжі  керівник обласного відділення всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією,  Руслан Паршиков. Наразі він проводить перемовини з міською владою щодо виділення приміщення під майбутній центр.

- Соціальна політика Президента України спрямована на забезпечення повного комплексу соціального захисту вразливих верств населення. Люди, які через різні життєві ситуації залишилися без житла, також належать до них. Тому завдання  наших служб та центрів – не просто надавати їм комплекс послуг, але й проводити роз’яснювальну роботу, надавати реальні можливості ресоціалізації, - резюмував Андрій Гамов.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович