Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька промисловість у жовтні продемонструвала підйом

28 листопада 2013 - 11:37

Запорізька промисловість у жовтні продемонструвала підйом

За повідомленням Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації у жовтні поточного року в області зафіксовано збільшення обсягів промислового виробництва порівняно з попереднім місяцем  на 5,7 %, а в порівнянні з жовтнем 2012 року – на 2,0 %. Загалом за січень-жовтень поточного року порівняно з відповідним періодом попереднього року спад виробництва дещо уповільнився і склав 3,1 %.

Зростання обсягів виробництва за звітний період забезпечили: добувна промисловість і розроблення кар’єрів – на 1,2 %;  виробництво коксу та продуктів нафтоперероблення - на 2,5 %. Збільшилось порівняно з січнем – жовтнем 2012 року виробництво феросплавів (на 52,7 тис. т), дроту з алюмінію (на 2113 т). У машинобудуванні, крім ремонту і монтажу машин і устаткування, падіння склало  0,7 %, при цьому в жовтні обсяги виробництва зросли проти попереднього місяця на 15,0 %.

Зростання виробництва в жовтні порівняно з вереснем 2013 року стало наслідком нарощування випуску багатьох видів машинобудівної продукції: приладів для вимірювання електричних величин та іонізуючого випромінювання, двигунів та установок силових гідравлічних та пневматичних лінійної дії, установок гідравлічних, турбокомпресорів, компресорів об`ємних поршневих, клапанів керування процесом, клапанів запірних, вентилів, коліс та передач зубчастих, пилок ланцюгових з двигуном неелектричним, косарок, легкових автомобілів тощо.

Падіння обсягів виробництва відбулося в галузі виробництва готових металевих виробів, крім машин і устаткування, на 4,1 % (при цьому зростання проти попереднього місяця - на 1,4 %),

Зросло порівняно з вереснем поточного року виробництво хімічних речовин і хімічної продукції на 6,5%, хоча відставання від звітного періоду минулого року залишається суттєвим - на 28,0 %.

Загалом складний стан промислового виробництва області пояснюється такими фундаментальними чинниками як зменшення обсягів виробництва на ряді підприємств металургійного комплексу області у зв’язку зі зростанням тарифів на енергоносії, тривалим падінням цін і попиту на металургійну продукцію на світовому ринку; зменшенням об’ємів виробництва на ПАТ «Запоріжтрансформатор», ПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод»; нестабільною роботою ПАТ «АЗМОЛ» та ЗДП «Кремнійполімер», зменшенням обсягів виробництва на ПАТ «Запоріжсклофлюс».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя