Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Екологічні проблеми регіону допомагатиме вирішувати профільне міністерство

6 грудня 2013 - 14:39

Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков та голова Держекоінспекції України Павло Жила, які перебувають у Запорізькій області з робочою поїздкою, взяли участь у нараді, яка відбулася в облдержадміністрації під керівництвом голови ОДА Олександра Пеклушенка.

Серед учасників наради – заступник голови ОДА Петро Гончарук, Запорізький міський голова Олександр Сін, директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Сергій Карпій, начальник Головного управління Державної санепідслужби України в Запорізькій області Роман Терехов та в.о. директора «Дніпроспецталь» Віталій Корнієвський.

Як пояснив очільник регіону, передумовою приїзду високопосадовців до Запорізького краю була робоча поїздка Президента України.

- Екологічна складова – одне з проблемних питань, які були порушені запоріжцями перед керівником країни. Результатом цього стало  розпорядження Кабінету Міністрів про робочу поїздку Міністра екології та природних ресурсів до нашого регіону з метою вивчення ситуації та з’ясування, в чому може бути надана нам підтримка, - повідомив Олександр Пеклушенко.

За словами керівника обласної виконавчої влади, в регіоні запроваджено ретельний моніторинг екологічного стану повітря та викидів промислових підприємств. Предмет особливої уваги – Запорізька АЕС та ТЕС. Найбільш напруженою ситуація залишається в обласному центрі.

- Запоріжжя – це потужний промисловий центр і має ним залишитись. Однак наша мета, щоб обсяги промислового виробництва збільшувались, а викиди – зменшувались, - зазначив голова облдержадміністрації.

У цій роботі керівництво області вже досягло певних успіхів. Графік забруднення повітря, який представив учасникам заступник голови ОДА Петро Гончарук, свідчить про те, що за останні 10 – 12 років забрудненість повітря істотно зменшилась, особливо це стосується 2012 року. Ці дані підтвердив і начальник ГУ Державної санепідслужби України в Запорізькій області Роман Терехов.

Також Петро Гочарук зупинився на основних заходах та програмах, які реалізуються в області для стабілізації екологічної ситуації, зокрема, щодо використання коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

У цьому контексті особливий напрямок роботи – будівництво полігонів твердих побутових відходів. Як пояснив посадовець, підприємства регіону виробляють близько мільйона тонн ТПВ, а переробляють всього 1-2%. Вже є земельні ділянки під такі полігони, ведеться пошук інвесторів.

Цю інформацію прокоментував Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков.

- Переконаний, якщо ви зробите якісну логістику та доведете економічну доцільність,  інвестор знайдеться навіть на вашій території. Якщо ж ваші розрахунки не підтвердять економічні вигоди, майте на увазі, що можна запропонувати інвесторам співпрацю на засадах державно-приватного партнерства. Ми готові розглянути різні варіанти мотивацій, приміром, зменшення податкового навантаження. Політика Президента України та Уряду спрямована на те, що вигідніше недоотримати в бюджет певну суму, аніж потім спрямовувати величезні кошти на вирішення екологічних проблем, - заявив Олег Проскуряков.

За словами Міністра, така позиція стосується будь-якого проекту, який матиме екологічну складову. Також він повідомив, що є відповідна постанова про рефінансування частини екологічного податку, які сплачують промислові підприємства: «Частина цих коштів буде повертатись на підприємство для проведення модернізації виробництва».

Серед найбільш серйозних проблем, які були порушені в ході наради, – будівництво полігону ТПВ для Запоріжжя. За словами Запорізького міського голови Олександра Сіна, цю проблему вкрай необхідно вирішити за найближчі два роки, бо ситуація стає критичною. Вже є земельна ділянка, яка розташована на відстані від доріг та населених пунктів, проведена робота з населенням. Однак для будівництва полігону необхідно близько 50 млн. грн. – сума непідйомна для міста. Тому керівництво області звернулося до урядовця з проханням виділити хоча б половину від необхідного, тоді реалізувати цей проект буде більш реально.

Крім того, Запорізький міський голова порушив питання перерозподілу коштів з екологічних податків, які збираються на місцях. За останні роки все меншим стає відсоток, який повертається на розв’язання нагальних проблем територій.

З цього приводу Олег Проскуряков  повідомив, що це питання порушується не тільки керівництвом Запорізької, але й сусідніх промислових областей. Тож доцільно об’єднати зусилля та звернутися до уряду та Верховної Ради з проханням переглянути ці умови.

Голова облдержадміністрації підтримав цю пропозицію та додав, що вже найближчим часом необхідно організувати розширену міжрегіональну конференцію, напрацювати пропозиції та звернутися з цим до депутатів.

Підбиваючи підсумки обговорення, Олександр Пеклушенко відзначив, що контроль за викидами промислових підприємств буде посилено.

- Ми не входитимемо більше ні в чиє положення. Якщо людина хоче та вміє працювати, вона це робитиме професійно і безпечно. Вислуховувати скарги на тяжке життя ми більше не будемо. Не дозволю труїти наших земляків, - резюмував голова облдержадміністрації.

Також очільник регіону звернувся до Запорізького міського голови з пропозицією розмістити в місті екран, на якому інформувати його жителів про стан забрудненості повітря.

Підбиваючи підсумки наради, Олег Проскуряков повідомив, що всі проблемні питання Запорізького краю були почуті і, по можливості, Міністерство допомагатиме в їх вирішенні. Також буде переглянута економічна складова фінансування заходів з оздоровлення екології регіону.

По завершенні наради Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков та голова ОДА Олександр Пеклушенко поспілкувалися з журналістами.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя