Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Екологічні проблеми регіону допомагатиме вирішувати профільне міністерство

6 грудня 2013 - 14:39

Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков та голова Держекоінспекції України Павло Жила, які перебувають у Запорізькій області з робочою поїздкою, взяли участь у нараді, яка відбулася в облдержадміністрації під керівництвом голови ОДА Олександра Пеклушенка.

Серед учасників наради – заступник голови ОДА Петро Гончарук, Запорізький міський голова Олександр Сін, директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Сергій Карпій, начальник Головного управління Державної санепідслужби України в Запорізькій області Роман Терехов та в.о. директора «Дніпроспецталь» Віталій Корнієвський.

Як пояснив очільник регіону, передумовою приїзду високопосадовців до Запорізького краю була робоча поїздка Президента України.

- Екологічна складова – одне з проблемних питань, які були порушені запоріжцями перед керівником країни. Результатом цього стало  розпорядження Кабінету Міністрів про робочу поїздку Міністра екології та природних ресурсів до нашого регіону з метою вивчення ситуації та з’ясування, в чому може бути надана нам підтримка, - повідомив Олександр Пеклушенко.

За словами керівника обласної виконавчої влади, в регіоні запроваджено ретельний моніторинг екологічного стану повітря та викидів промислових підприємств. Предмет особливої уваги – Запорізька АЕС та ТЕС. Найбільш напруженою ситуація залишається в обласному центрі.

- Запоріжжя – це потужний промисловий центр і має ним залишитись. Однак наша мета, щоб обсяги промислового виробництва збільшувались, а викиди – зменшувались, - зазначив голова облдержадміністрації.

У цій роботі керівництво області вже досягло певних успіхів. Графік забруднення повітря, який представив учасникам заступник голови ОДА Петро Гончарук, свідчить про те, що за останні 10 – 12 років забрудненість повітря істотно зменшилась, особливо це стосується 2012 року. Ці дані підтвердив і начальник ГУ Державної санепідслужби України в Запорізькій області Роман Терехов.

Також Петро Гочарук зупинився на основних заходах та програмах, які реалізуються в області для стабілізації екологічної ситуації, зокрема, щодо використання коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

У цьому контексті особливий напрямок роботи – будівництво полігонів твердих побутових відходів. Як пояснив посадовець, підприємства регіону виробляють близько мільйона тонн ТПВ, а переробляють всього 1-2%. Вже є земельні ділянки під такі полігони, ведеться пошук інвесторів.

Цю інформацію прокоментував Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков.

- Переконаний, якщо ви зробите якісну логістику та доведете економічну доцільність,  інвестор знайдеться навіть на вашій території. Якщо ж ваші розрахунки не підтвердять економічні вигоди, майте на увазі, що можна запропонувати інвесторам співпрацю на засадах державно-приватного партнерства. Ми готові розглянути різні варіанти мотивацій, приміром, зменшення податкового навантаження. Політика Президента України та Уряду спрямована на те, що вигідніше недоотримати в бюджет певну суму, аніж потім спрямовувати величезні кошти на вирішення екологічних проблем, - заявив Олег Проскуряков.

За словами Міністра, така позиція стосується будь-якого проекту, який матиме екологічну складову. Також він повідомив, що є відповідна постанова про рефінансування частини екологічного податку, які сплачують промислові підприємства: «Частина цих коштів буде повертатись на підприємство для проведення модернізації виробництва».

Серед найбільш серйозних проблем, які були порушені в ході наради, – будівництво полігону ТПВ для Запоріжжя. За словами Запорізького міського голови Олександра Сіна, цю проблему вкрай необхідно вирішити за найближчі два роки, бо ситуація стає критичною. Вже є земельна ділянка, яка розташована на відстані від доріг та населених пунктів, проведена робота з населенням. Однак для будівництва полігону необхідно близько 50 млн. грн. – сума непідйомна для міста. Тому керівництво області звернулося до урядовця з проханням виділити хоча б половину від необхідного, тоді реалізувати цей проект буде більш реально.

Крім того, Запорізький міський голова порушив питання перерозподілу коштів з екологічних податків, які збираються на місцях. За останні роки все меншим стає відсоток, який повертається на розв’язання нагальних проблем територій.

З цього приводу Олег Проскуряков  повідомив, що це питання порушується не тільки керівництвом Запорізької, але й сусідніх промислових областей. Тож доцільно об’єднати зусилля та звернутися до уряду та Верховної Ради з проханням переглянути ці умови.

Голова облдержадміністрації підтримав цю пропозицію та додав, що вже найближчим часом необхідно організувати розширену міжрегіональну конференцію, напрацювати пропозиції та звернутися з цим до депутатів.

Підбиваючи підсумки обговорення, Олександр Пеклушенко відзначив, що контроль за викидами промислових підприємств буде посилено.

- Ми не входитимемо більше ні в чиє положення. Якщо людина хоче та вміє працювати, вона це робитиме професійно і безпечно. Вислуховувати скарги на тяжке життя ми більше не будемо. Не дозволю труїти наших земляків, - резюмував голова облдержадміністрації.

Також очільник регіону звернувся до Запорізького міського голови з пропозицією розмістити в місті екран, на якому інформувати його жителів про стан забрудненості повітря.

Підбиваючи підсумки наради, Олег Проскуряков повідомив, що всі проблемні питання Запорізького краю були почуті і, по можливості, Міністерство допомагатиме в їх вирішенні. Також буде переглянута економічна складова фінансування заходів з оздоровлення екології регіону.

По завершенні наради Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков та голова ОДА Олександр Пеклушенко поспілкувалися з журналістами.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни