Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Товарообіг між підприємствами нашого регіону та партнерами з ЄС перевищив позначку у мільярд доларів

28 лютого 2006 - 13:03

Тему співробітництва Запорізької області з країними-членами ЄС порушив сьогодні на брифінгу в прес-центрі ОДА начальник управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Вадим Міщанин.

Європейський вибір України, - зазначив він, - є природнім наслідком здобуття країною державної незалежності, а також є черговим етапом здійснюваних реформ. Такий вибір викристалізовується з історії українського народу, його етнічних коренів та ментальності, глибоких демократичних традицій, ґрунтується на законному прагненні громадян України бачити свою державу невід'ємною складовою єдиної Європи. Слід додати, що своє бажання вступити до ЄС Україна, як і більшість країн, пов'язує з тим іміджем Європейського Союзу, який існує зараз, тобто як достатньо ефективної організації, котра спромоглася підвищити рівень економічного розвитку всіх країн-членів.

Європейська Рада визначила, що стабільний і позитивний політичний та економічний розвиток в Україні має стратегічне значення для Європи.

Розглядаючи регіональний аспект взаємовідносин ЄС та України, Вадим Міщанин, зокрема, сказав, що на сьогодні Запорізька область намагається активно співпрацювати з державами-членами Євросоюзу та країнами-кандидатами на членство в ЄС як на двосторонньому, так і багатосторонньому рівнях. Так, Запорізька область вже має партнерські стосунки з Бургаською областю Республіки Болгарія та Каунаським повітом Литовської Республіки. У найближчій перспективі планується налагодження співробітництва з такими регіонами країн Європи, як: австрійська федеральна земля Штирія, німецька федеральна земля Саксонія-Анхальт. У цьому контексті цікавим для області є досвід стосовно налагодження співробітництва територій у проведення адміністративної реформи та розбудови демократичної системи територіального самоврядування.

За даними Європейського банку: з точки зору основних показників розвитку науки і технологій Запорізька область посідає досить високе місце та має певні передумови для переорієнтації пріоритетів міжнародного співробітництва з експорту сировинних матеріалів на готову наукомістку продукцію та новітні технології.

Отже, за підсумками 2005 року товарообіг між підприємствами нашого регіону та партнерами з Європейського Союзу досяг позначки у $1078,55 млн., збільшившись відносно показників 2004 року на $3 млн.

На брифінгу підкреслювалося, що у 2005 році до країн Європейського Союзу було спрямовано 20,0% загального обсягу експорту товарів області ($527,60 млн.), що більше попереднього року на 1%. З 25 країн-членів ЄС найбільші обсяги експорту запорізьких товарів припадали на Німеччину, Польщу, Угорщину.

В структурі експорту основу склали чорні метали (42,1% загального обсягу експорту до цих країн і 14,3% загального обсягу експорту з області цих товарів), руди, шлаки та зола (12,0 і 83,0), алюміній та вироби з алюмінію (14,5 і 50,1), інші недорогоцінні метали (9,4 і 75,0), текстильний одяг (2,7% і 95,4% відповідно).

Найбільші обсяги експортних операцій були виконані такими промисловими гігантами області, як відкриті акціонерні товариства: „Запоріжсталь”, „Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат”, „Мотор Січ”, „Запорізький завод феросплавів”, „Дніпроспецсталь”, „Запоріжтрансформатор”, „Запорізький абразивний комбінат”; казенне підприємство „Запорізький титаномагнієвий комбінат” та багато інших.

З країн Європейського Союзу до області надійшло товарів та послуг в обсязі $535,38 млн . У порівнянні з 2004 роком цей показник зріс на 2,7%. Найбільші обсяги імпорту товарів здійснювались з Польщі, Німеччини, Франції, та Бельгії.

Основу імпортних надходжень з країн Європейського Союзу склали наземні транспортні засоби (43,0% загального обсягу імпорту з цих країн і 41,8% загального обсягу ввозу до області цих товарів з-за кордону), механічне обладнання (19,8 і 36,9), електричні машини (4,9 і 32,7), енергетичні матеріали (3,7 і 11,8), прилади і апарати (3,3% і 44,9% відповідно) та інші товари.

Значні партії імпортних товарів надходили до відкритих акціонерних товариств: „Дніпроспецсталь”, „Запоріжсталь”, „Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат”, „Мотор Січ”, „Запоріжтрансформатор”, „Запорізький завод феросплавів” та інших.

Отже, серед напрямів можливої взаємодії найбільш перспективними виявляються залучення запорізького науково-технологічного потенціалу до взаємовигідної співпраці, поглиблення інвестиційного співробітництва, створення спільних підприємств у виробничій галузі тощо.

Протягом нинішнього року в економіку області з країн Європейського Союзу залучено 316,2 млн. дол. США іноземного капіталу (57,5% загального обсягу прямих інвестицій). Більше 70% вкладень з країн ЄС приходяться на Кіпр, Сполучене Королівство, Швецію.

Запорізька область налаштована на подальше нарощення своєї присутності у країнах Європейського Союзу та країнах-кандидатах на вступ до ЄС, а також на розбудову широкого спектру двосторонніх і багатосторонніх відносин.

При цьому швидкість прогресу у відносинах України з Євросоюзом залежатиме повністю від зусиль нашої держави, конкретних досягнень у виконанні визначених зобов'язань та активної підтримки з боку громадян, де регіональний чинник відіграє не останню роль, виконуючи, перш за все, - наголосив на брифінгу Вадим Міщанин, - просвітницьку функцію. А далі нагадав журналістам, що згідно Указу Президента України третій рік поспіль у третю суботу травня відзначається День Європи. В області під час святкування Дня Європи вже традиційними стали: дискусії за «круглим столом», конференції, конкурси для молоді тощо. Неодноразово під час святкування Дня Європи Запорізьку область відвідували почесні гості: 2003 рік – Державний секретар Міністерства закордонних справ України Володимир Єльченко; 2005 рік – перший заступник міністра закордонних справ Україні Антон Бутейко.

І от найближчим часом, - повідомив журналістам Вадим Міщанин, - 17 березня 2006 року з метою обговорення питань, пов'язаних зі святкуванням Дня Європи у Запорізькій області місто Запоріжжя планує відвідати Посол Європейської Комісії в Україні – пан Їєн Боуг. Програмою перебування передбачено зустріч пана Посла з головою облдержадміністрації Євгеном Червоненком, головами обласної та міської рад, зустріч із студентською аудиторією Запорізького національного університету.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області