Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Умови життя дітей в кризових родинах будуть проаналізовані

17 лютого 2014 - 12:55

На щотижневій апаратній нараді з актуальних питань життєдіяльності регіону, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, була розглянута ситуація щодо вилучення трьох неповнолітніх дітей з родини Бірюкової, яка проживає у Запоріжжі.

Начальник Служби у справах дітей ОДА Антоніна Матвєєва ознайомила присутніх з деталями ситуації.

За словами посадовця, 12 листопада 2013 року до відділу служби Шевченківського району звернулася Євгенія Бірюкова, бабуся дітей, яка повідомила, що їх мати в стані алкогольного сп’яніння залишила їх без догляду. Комісія, яка прибула за викликом, з’ясувала, що в квартирі, де проживає родина, антисанітарні умови, а сама Ірина Бірюкова, самотня мати трьох дітей, не могла навіть відповісти, коли годувала дітлахів востаннє. Зі слів рідних, жінка доволі часто зловживає спиртним та залишає малечу без нагляду. Як з’ясувалося пізніше, бабуся неодноразово зверталася до відповідних служб з інформацією про поведінку несумлінної матері.

При цьому, мати отримує державну допомогу по догляду за дітьми до трьох років. Разом з тим, щомісячний дохід родини складає всього 1078 гривень.

Зважаючи на всі ці фактори пані Бірюковій запропонували тимчасово влаштувати дітей в Запорізький обласний центр соціально-психологічної реабілітації та до Будинку дитини «Сонечко», а тим часом вона мала покинути випивати та обіцяла привести квартиру в порядок. Згідно норм законодавства, на цей час виплата допомоги була припинена.

4 грудня співмешканець І. Бірюкової спробував,  не маючи на те законних підстав, забрати дітей з реабілітаційного центру, завдавши при цьому тілесні ушкодження працівникам закладу. Наступного ж дня працівники служби знову відвідали квартиру, де мешкали раніше діти, однак на кращу сторону ситуація не змінилася. Висновок - підстав для повернення дітей немає, перебування у цій родині є небезпечним для життя малечі.

Крім того, висновок психологів центру  соціально-психологічної реабілітації, які працювали з дітьми – вони педагогічно занедбані та потребують корекційної роботи з фаховими педагогами та логопедом.

Подальшу долю дітей вирішать фахівці Комісії з питань соціального захисту дітей при Шевченківській райадміністрації.

Разом з тим, Антоніна Матвєєва, уточнила, що історія цих дітей – не виключення з правил. Загалом на обліку служби перебуває 634 кризові родини, в яких виховуються 1090 дітей.

Керівник області доручив вивчити ситуацію кожної кризової родини та з’ясувати в яких умовах там проживають діти.

- Поки що ніхто не придумав, як можна прогодувати трьох дітей на 1000 гривень на місяць. Добре усвідомлюю, що інтернат – це недосконала форма виховання, але це краще, аніж ті умови, які бувають в кризових родинах. Заради доброї статистики не дозволю руйнувати життя та психіку дітей, - прокоментував ситуацію Олександр Пеклушенко.

Також очільник регіону доручив внести це питання до порядку денного наступного засідання колегії обласної державної адміністрації.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області